Gastric Bypass recepten

gastric bypass maagomleiding

Gastric bypass (maagomleiding)

De gastric bypass is één van de meest ingrijpende ingrepen die je kunt volgen als maagverkleining. Maar het brengt ook één van de grootste potentieel met zich mee om gewicht te verliezen. Deze ingreep is geschikt voor mensen die een significante hoeveelheid gewicht dienen te verliezen en biedt klinisch aangetoonde resultaten.

De gastric bypass is aangewezen voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40, wat ook beschreven wordt als morbide obesitas. Wanneer iemand een dergelijke BMI heeft dan zal deze vaak ook last hebben van obesitas gerelateerde aandoeningen, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en slaapapneu. Door deze aandoeningen wordt gewicht verliezen een grote prioriteit zodat deze persoon terug min of meer een gezonde levenskwaliteit kan behalen.

Wat is een gastric bypass?

De procedure die gepaard gaat met een gastric bypass houdt in dat men een nieuwe maagzakje creëert, die ongeveer de omvang zal hebben van een golfbal. Dit zorgt ervoor dat de patiënt maar een beperkte hoeveelheid eten zal kunnen innemen.

Daarna zal men een stuk van de dunne darm vastmaken aan dat maagzakje, zodat het voedsel omgeleid (vandaar: maagomleiding) wordt en een heel stuk van de dunne darm niet zal doorkruisen. Dit zorgt ervoor dat er minder voedingsstoffen en calorieën opgenomen zullen worden. Zo kan men dan ook stellen dat deze procedure op twee niveaus werkt. Enerzijds zal de patiënt door de kleinere inhoud van de maag minder snel honger krijgen. Maar de patiënt zal ook sneller voldaan zijn wanneer hij of zij eet. Bovendien, dankzij de maagomleiding, zal het voedsel dat gegeten wordt minder snel opgenomen worden door het lichaam. Dankzij deze dubbele werking bereiken de patiënten die een gastric bypass hebben laten uitvoeren snel veel gewichtsverlies.

Naast de gastric bypass zijn er ook nog een aantal andere types maagverkleining. De meest voorkomende zijn:

Dieet na gastric bypass

Om succes te boeken met een gastric bypass moeten patiënten hun voedingsgewoontes aanpassen. De chirurg die de ingreep heeft uitgevoerd en opvolgt zal daarom een gefaseerde gastric bypass dieet adviseren.

Voor deze vorm van maagverkleining, zullen de patiënten veelal een pre-operatief dieet moeten volgen om zo de omvang van de lever te verminderen. Dit is nodig zodat de ingreep zo veilig en zo simpel mogelijk kan verlopen.

Na de ingreep zullen de patiënten veelal een vloeibaar dieet volgen. Deze zal geleidelijk aan evolueren naar een halfvast dieet om dan uiteindelijk te eindigen in een normaal dieet.

Doorheen deze fasen is het heel belangrijk om medisch advies op te volgen. De patiënten die een gastric bypass hebben laten uitvoeren zullen heel wat calorieën en voedingsstoffen minder binnen krijgen waardoor het van groot belang is om de goede voeding te consumeren. Een gezonder, meer gebalanceerd dieet is van essentieel belang na een gastric bypass.

Naast het feit dat je als patiënt je voedingsgewoontes dient aan te passen na de ingreep zul je ook voedingssupplementen moeten innemen. Vitaminen en mineralen voor de rest van jouw leven. Men raadt ook zeer sterk aan om op regelmatige basis bloedtesten te laten uitvoeren zodat vitaminetekorten snel opgemerkt en opgevangen kunnen worden.

Herstel, pijn en complicaties na een gastric bypass

Herstel na gastric bypass

Na de ingreep zul je wat buikpijn ervaren, voornamelijk op de plaatsen waar er een incisie heeft plaatsgevonden. De incisies, veelal 5 stuks, zijn tussen de 5 à 12 mm in lengte. Dit zijn de plaatsen waar de chirurg gaatjes heeft moeten maken om in jouw buik te raken.

Meer informatie over de herstelperiode na een gastric bypass vind je hier. 

Na een gastric bypass zal je veelal 1 à 3 nachten in het ziekenhuis moeten verblijven. Af en toe raadt men bepaalde patiënten aan om nog een dag extra te blijven voor observatie.

Eens je thuis bent zul je een strikt dieet moeten volgen. Een vloeibaar dieet (en zacht voedsel) wordt meestal aangeraden de twee eerste weken na de ingreep. Dit zullen dan proteïneshakes zijn, water, gepureerd zacht voedsel en soep. Het is zeer belangrijk dat je na de gastric bypass de  instructies goed opvolgt van jouw chirurg. Na twee weken zal er zachte voeding toegevoegd worden aan jouw dieet. Na ongeveer een maand zal je weer normaal voedsel mogen eten. Op dat punt zal men jouw wel vragen om jouw dieet opnieuw aan te passen en over te gaan naar een nieuw dieet waar meer proteïnen, groenten en fruit in opgenomen zullen worden. Jouw maag is veel kleiner en er is geen plaats voor junkfood (want je moet zoveel mogelijk vitamines en mineralen halen uit wat je wel kunt eten).

Pijn na een gastric bypass

Pijn na een gastric bypass is zelden probleem. Natuurlijk zal je wat pijn ervaren. Vooral in de twee eerste weken na de ingreep is dit vanzelfsprekend wanneer je jouw bovenlichaam zal draaien. Maar deze pijn kan zonder problemen aangepakt worden met medicatie.

Na de ingreep zul je aangespoord worden om elke dag veel te bewegen. De eerste dagen zal het vooral wandelen in de buurt van je huis zijn. Na een week kan dit evolueren na 2 keer 20 minuten te gaan wandelen. Geleidelijk aan meer bewegen zal na elke week na de operatie aangemoedigd worden. Ook hier is het heel belangrijk dat je de instructies opvolgt van jouw chirurg.

Wees er ook op voorbereid dat je moe zult zijn wanneer je snel gewicht verliest en dat je jezelf moet aanpassen aan de inname van minder calorieën. Vecht jezelf door deze fase. Het gaat echt wel voorbij. Regelmatig bewegen zal jouw lichaam helpen om zich aan te passen.

Complicaties na een maagomleiding

Kleine complicaties na een gastric bypass zijn hernia’s op de plaatsen waar de ingreep heeft plaatsgevonden en kleine infecties op plaatsen waar er incisies zijn.

Belangrijkere complicaties steken veelal de kop op in de eerste drie weken na de ingreep. Significante complicaties zijn lekken waar er nietjes zijn aangebracht, longembolie, vernauwingen en andere gezondheidsrisico’s. Deze zijn bekend bij de chirurg en die zal deze dan ook op gepaste wijze weten te behandelen. Voor je ingreep zal jouw chirurg jou ook goed inlichten over de risico’s en tekenen van symptomen van deze complicaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.