Maagverkleining (bariatrische chirurgie) – inleiding

Maagverkleining (bariatrische chirurgie) – inleiding

De verschillende soorten maagverkleiningen bariatrische chirurgie:

Een maagverkleining, ook bariatrische chirurgie of heelkunde genoemd, heeft al aangewezen heel effectief te kunnen zijn en helpt om heel snel het overtollige lichaamsvet bij mensen met obesitas weg te werken.

Alle meest bekende operaties zijn goed en hebben een indrukwekkende succesratio. Niettemin zijn het de mensen die de voor hen best aangepaste operatie gekozen hebben, die een goede opvolging hebben na de maagverkleining en die hun alledaagse levensstijl aanpassen na de operatie, die het beste langetermijn resultaat behalen.

Hieronder kunt u de meest voorkomende ingrepen terugvinden die een chirurg kan overwegen om te gebruiken.

Wat moet je eten na de ingreep?

Een gastric bypass dieet, of een ander dieet voor na een bariatrische chirurgie, is gemaakt voor mensen die aan het herstellen zijn van een maagverkleining operatie. Dit dieet is noodzakelijk om zich ervan te vergewissen dat ze herstellen van de ingreep en om de eetgewoontes van de patiënt te wijzigen.

Na deze bariatrische ingreep zal jouw chirurg of diëtist met jou praten over het dieet die je zult moeten volgen na de ingreep. Op dat moment zal jouw arts jou alles uitleggen wat je dient te weten over de verschillende fasen in dit proces, welke type voeding je mag eten en wat je elke maaltijd mag eten. Wie dit dieet nauwgezet opvolgt zal snel herstellen van zijn maagverkleining en zal bovendien ook veel sneller de vruchten plukken van deze ingreep.

Bij een maagverkleining zal men 4 fasen onderscheiden:

  • De preoperatieve fase
  • De vloeibare fase of de eerste fase
  • De halfvaste fase of de tweede fase
  • De vaste fase of de derde fase

Hoe kies je een chirurg voor een maagverkleining?

Een maagverkleining laten uitvoeren is een grote, levensveranderende keuze die je maakt. Daarom is het goed om ter ore te gaan bij een ervaren chirurg met een betrouwbaar, in bariatrie gespecialiseerd,  team.

Zaken waar je rekening mee dient te houden zijn reputatie, wat je krijgt, wat de kosten zijn, de nazorg, de plaats en wanneer je deze beslissing zal nemen.

We raden idealiter aan om een chirurg te nemen in eigen land en idealiter niet te ver van huis. Dit is van groot belang voor jouw afspraken goed op te volgen en wanneer er problemen de kop opsteken.

Heel wat chirurgen bieden hetzelfde basispakket aan en zijn redelijk competitief op de prijs. Niettemin is het belangrijk om de nazorg in het pakket goed te bekijken. Hoe vaak je post-operatieve check-ups hebt, hoe vaak je de diëtist of bariatrische verpleegster zult zien, is er een patiëntenvereniging die gelinkt is aan het ziekenhuis voor bijkomende ondersteuning, is er een interactieve website waar je op terecht kan (misschien met een forum of met advies) om te helpen met jouw tocht in het gewicht verliezen, kan je via dat platform in contact komen met andere patiënten, …

Daarnaast, krijg je ook voedingsadvies die verder gaat dan enkel afspraken met de diëtist na jouw maagverkleinig? Recepten, updates over beschikbare producten, manieren om actief te blijven en emotionele eetstrategieën aanbevolen door mensen die deze weg reeds hebben afgelegd?

Een goede nazorg bestaat uit dergelijke zaken en een voltallig team dat gespecialiseerd is in bariatrie. Verpleegsters, diëtisten en adviseurs die er stuk voor stuk voor zullen zorgen dat je als patiënt slaagt om gezond te vermageren na jouw maagverkleining. Dus ga niet voor de goedkoopste, want de nazorg is echt wel heel belangrijk, ook al denk je nu dat dit niet het geval is.

Maagverkleining: Veelgestelde vragen

Ik overweeg om een maagverkleining te doen, maar ik weet niet welke ik moet kiezen. Welke maagverkleining is de beste? TOP

Er is geen “beste” ingreep. Elke patiënt is anders en heeft andere behoeftes. Op basis hiervan zal een chirurg samen met jou een keuze maken en deze uitvoerig met jou bespreken. De meest bekende en meest gebruikte ingrepen vind je hierboven terug.

Doet een maagverkleining pijn? Ik ben niet echt een held wanneer het aankomt op pijn TOP

Wanneer je in het ziekenhuis verblijft zal je een fantastische nazorg krijgen van het bariatrisch team. In deze nazorg zal pijnverlichting ook inbegrepen zijn. De pijn die je ervaart kan heel sterk verschillen van patiënt tot patiënt. Hier hebben we een gids samengesteld over wat je kan verwachten na een ingreep.

Wat moet ik meenemen naar het ziekenhuis?  TOP

In het ziekenhuis zal je een lijst krijgen van wat je kan en niet kan meenemen. Probeer kostbare zaken te vermijden. Een aantal extra’s zullen jouw verblijf in het ziekenhuis weliswaar comfortabeler maken. Een volledige lijst van wat je moet/kan meenemen vind je hier.

Ik ben niet zeker over wat ik mag eten na de ingreep, is het niet gewoon minder dan wat ik vroeger at?  TOP

Sorry, maar dat is zeker niet de bedoeling. Het dieet na een maagverkleining is erop gebaseerd om de juiste voeding in de juiste hoeveelheden te eten in de juiste volgorde. Hier leggen we de richtlijnen die je meekrijgt van jouw bariatrisch team beter uit.

Ik weet dat ik vitamines, mineralen en supplementen zal moeten innemen na de ingreep, maar welke moet ik dan innemen? TOP

Het team dat jou omringt zal jou een specifiek schema geven gebaseerd op jou en jouw operatie (en waarschijnlijk ook op jouw bloedresultaten). Er bestaan weliswaar wel algemene richtlijnen geschreven door experten.

Hoeveel zou ik moeten eten na een maagverkleining? Hoe kan ik weten of ik niet genoeg of teveel eet?  TOP

Dit zal afhangen van de fase waarin je zit na de ingreep. Vlak na de maagverkleining zal je zeer weinig eten, vooral vloeibare zaken drinken, daarna overschakelen naar gepureerd voedsel en in een laatste stadium ga je over naar normaal voedsel. Als je wilt weten hoe groot de porties mogen zijn, ontdek dan onze portie gids.

Ik ben reeds gewaarschuwd geweest voor het “dumping syndroom” en heb mij vreselijk gevoeld toen ik gisteren iets gegeten heb wat ik eigenlijk niet mocht. Wat is het dumping syndroom? TOP

Het dumping syndroom is niet iets wat je wilt meemaken. Misschien heb je een zachte dumping of “hypo” ervaren. Hier leggen wij uit wat het verschil is tussen deze en wat je moet doen wanneer je dit ervaart.

Ik heb precies mijn maximum gewichtsverlies bereikt en ik ben bang dat ik weer zal aankomen, wat moet ik doen? TOP

Lees hier wat oplossingen en ideeën om dit tegen te gaan.

Wat kan thuis eten als middagmaal of meenemen naar het werk zodat mijn voeding zo bariatrisch vriendelijk mogelijk is? TOP

Hier hebben we een aantal ideeën gegroepeerd die meegenomen kunnen worden naar het werk of thuis kunnen gegeten worden.

Ik ben mijn ingreep beginnen “testen” en betrap mezelf erop dat ik weer de verkeerde zaken begin te eten. Kunnen jullie mij helpen om dit te voorkomen? TOP

Heel wat chirurgen zullen jouw maag hersteld hebben maar niet jouw hersenen en het is gemakkelijk om terug te keren naar slechte eetgewoontes en gedachtenloze eetpatronen. Hier sommen we een aantal oplossingen op om gedachteloze eetpatronen te vermijden, maar als dit toch helemaal niet zo simpel lijkt is het verstandig om psychologisch hulp in te roepen.