Gastric Bypass recepten

Uitdagingen tijdens de herstelfase – misselijkheid, verteringsproblemen & een veranderend lichaam

In het begin kan je een aantal ongemakken ervaren op verschillende gebieden. En deze zullen ongemakkelijk klinken. Maar deze ongemakken zullen na verloop van tijd overgaan. Een wijziging in jouw gedrag zal er misschien ook voor zorgen dat je deze niet meer hebt.

Misselijkheid en overgeven

Misselijkheid en overgeven komt vaak voor in de eerste maanden na de ingreep. Nadat jouw maag volledig hersteld is, ga je snel leren wat jouw maag verdraagt en wat niet. Hoe je eet is even belangrijk als wat je eet wanneer je misselijkheid ervaart en moet overgeven. Vermijd om teveel te eten en/of te drinken. Neem kleine hapjes en kauw goed op jouw voedsel.

Lichaamspijn

Dat zal overgaan na verloop van tijd. Als deze echt heel oncomfortabel worden, spreek met jouw arts over welke pijnstillers veilig zijn om te gebruiken. Je zou NSAID’s moeten mijden (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) zoal Ibuprofen.

Zwak of vermoeid gevoel

Ook dit zou na verloop van tijd over moeten gaan. Zeker eens je het gastric bypass dieet begint te volgen. Zodra je er ook klaar voor bent, begin ook met bewegen. Doe dit uiteraard nooit zonder akkoord van jouw arts.

Koud hebben

Dit wordt veroorzaakt door het metabolisme en verlies van gewicht. Het feit dat je ook minder vet hebt in jouw lichaam speelt hier ook een grote rol in.

Constipatie

Meer vloeistoffen drinken, voeding met vezels (of vezelsupplementen) en voldoende bewegen zouden in dit geval moeten helpen.

Diarree of losse stoelgang

Dit zal vaak met jouw dieet te maken hebben. Je zult bepaalde voeding moeten trachten te mijden zodat je jouw maag niet overstuur maakt.

Gasvorming

Heeft ook te maken met jouw dieet.

Dumping syndroom

Dumping syndroom is iets dat zich voornamelijk manifesteert na een gastric bypass. Dit wordt veroorzaakt door het snel ledigen van jouw maag na een maaltijd. Symptomen van dumping syndroom zijn zwakte, duizeligheid, opvliegers en warm hebben, misselijkheid, hartklopping vlak na het eten. Als je niet de juiste gewoonten gaat ontwikkelen, kan dit syndroom zich op lange termijn blijven manifesteren. Lees hier meer over het dumping syndroom na een gastric bypass.

Gorgelende geluiden maken

Dit is niet noodzakelijkerwijze ongemakkelijk, maar je hebt er niets aan. Gorgelende geluiden maken is volledig normaal en zijn te wijten aan de gewijzigde manier waarop jouw nieuw digestief systeem lucht verplaatst. De beste manier om gorgelende geluiden te mijden is door te voorkomen dat je lucht inslikt. Dus vermijd koolzuurhoudende dranken, door een rietje drinken, te snel eten en drinken en kauwgom.

Spruw (schimmelinfectie)

Dit kan een neveneffect zijn van jouw antibiotica die je inneemt om infecties te voorkomen. Symptomen zijn onder andere veranderingen aan jouw tong. Deze veranderingen kunnen een witte gloed zijn, roodheid of ontstekingen. Spruw is gemakkelijk te genezen met medicijnen. Dus laat jouw arts tijdig iets weten wanneer het zich begint te ontwikkelen.

Emotioneel welzijn

Jouw emotionele staat kan een beetje wankel zijn vlak na de ingreep. Het is heel normaal voor patiënten dat ze bang zijn, onzeker of slechtgezind. Dit is te wijten aan hormonale veranderingen en emotionele wijzigingen van een nieuw leven na een maagverkleining.

Andere zaken die je zou kunnen ervaren zijn:

Huidveranderingen zoals acne of droge huid kan voorkomen bij sommige patiënten. Het juiste dieet na een gastric bypass en de juiste vitaminen zijn hiervoor jouw beste partner. Er bestaan ook heel wat crèmes en lotions die kunnen helpen. In het ergste geval kan je ook een bezoek brengen aan jouw dermatoloog om de juiste behandeling te vinden.

Haarverlies

Dit kan een zeer alarmerend neveneffect zijn van een snel gewichtsverlies. Maar het is van tijdelijke aard. Het gebeurt bij ongeveer de helft van de patiënten na de ingreep. Een goede voedingspatroon volgen is jouw beste verdediging. Genoeg proteïnen eten en supplementen helpen zeker ook. Andere behandelingen kunnen ook helpen, waaronder het aanbrengen van speciale shampoos en olies (Nioxin shampoo, lijnzaadolie, biotine supplementen).

Gemiddeld duurt het voor patiënten tussen twee à zes weken om zich weer min of meer normaal te voelen na een gastric bypass.

Nadat je door de herstelfase bent gegaan, zal je bepaalde regels moeten blijven volgen zodat jouw gewichtsverlies na de operatie permanent blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.