Eten na gastric bypass: welke voeding mag en wanneer

Een gastric bypass kan een levensveranderende ervaring zijn, niet alleen door het gewichtsverlies maar ook door de aanpassingen in je eetgewoonten. Hoe en wat je eet na een gastric bypass is cruciaal voor je herstel, welzijn en voor blijvend succes. In dit artikel duiken we in de do’s en don’ts van voeding na een maagverkleining en bieden we handvaten voor een gezonde toekomst. Hoe je goed kan eten na gastric bypass wordt een eitje. 

Pre-operatief dieet: dieet voor gastric bypass

Voordat je een maagverkleining krijgt, adviseren artsen vaak een speciaal dieet. Dit dieet helpt om het vet rond je lever en galblaas te verminderen en duurt meestal 7 tot 14 dagen voor de operatie. Het is superbelangrijk om dit dieet goed te volgen. Doe je dat niet, dan kan de operatie worden uitgesteld of zelfs op de dag zelf worden afgeblazen.

Het zou zonde zijn als je na al het wachten en de kosten, de operatie niet door kan gaan. Een te grote lever kan in de weg zitten tijdens de operatie. Is de lever te groot, dan kan de operatie onveilig zijn. In zo’n geval kan de chirurg besluiten de operatie te annuleren en op een later moment te doen. 

Lees meer over het dieet voor gastric bypass

Eten na gastric bypass: 1ste fase na de ingreep

Na een maagverkleining zijn er drie voedingsfasen. De eerste, waarbij je alleen vloeistoffen neemt, is de meest uitdagende. Als je na de operatie thuis komt, voel je je misschien nog moe en weet je niet precies wat je mag eten, ook al heb je een lijst meegekregen. Wat kun je dan het beste doen? Kijk nog eens goed naar de informatie die de chirurg en zijn team je hebben gegeven. Eten na gastric bypass hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet wel bij de pinken zijn. 

Lees meer over de vloeibare fase na gastric bypass.

Recepten vloeibare fase

Eten na maagverkleining: 2e fase na de ingreep

Als de eerste fase met alleen vloeistoffen goed gaat, mag je al snel over naar de tweede fase. Dan kun je beginnen met zacht en gepureerd eten en later ook met knapperig eten. Deze fase begint meestal 2 tot 6 weken na de operatie en wordt ook wel de ‘zachte voedingsfase’ genoemd. Toch is het belangrijk om altijd het advies van je zorgteam te volgen. Start rustig en kies voor zachte voeding.

Lees meer over de 2e fase na een maagverkleining

Recepten halfvaste fase

Dieet na maagverkleining: 3e fase

Pas als je veel verschillende voeding uit fase 2 goed kunt verteren, ga je naar fase 3. Dit is de manier van eten voor de rest van je leven. Meestal start deze fase 8 tot 16 weken na de operatie. Maar vergeet niet: iedereen is uniek, dus volg altijd het advies van je arts. En ook al zegt je diëtist dat je bijvoorbeeld kip mag eten, het kan zijn dat dit de eerste keer niet goed gaat. Soms moet je even wennen en iets vaker proberen voordat het lukt. 

Lees meer over wanneer je terug normaal kan eten na een gastric bypass

Recepten vaste fase