Gastric Bypass recepten

Vaste fase: derde fase na een maagverkleining

Enkel wanneer je in staat bent om een groot variëteit voedsel te verteren van fase 2 (de halfvaste fase), zou je mogen starten aan fase 3, de vaste fase. De voeding die je voor de rest van je leven moet eten. In normale omstandigheden zal de vaste fase plaatsvinden 8 tot 16 weken na jouw maagverkleining. Maar onthoud goed, iedereen is anders en het advies van jouw behandelende arts zal altijd primeren. Bovendien is het niet omdat jouw diëtist zegt dat je nu kip mag eten dat het ook meteen zal lukken. Soms moet je een paar keer proberen en opnieuw proberen vooraleer je bepaalde voedingswaren kan tolereren.

In dit stadium zou je in staat moeten zijn om bepaalde vaste voeding uit te proberen, in kleine hoeveelheden weliswaar.

De voedingswaren die je in het begin opneemt zouden een zachte en vochtige textuur moeten hebben. Idealiter serveer je deze met een klein beetje saus, salsa, dressing of jus zodat deze vochtig worden in je mond wanneer je erop bijt. Naarmate dat de vaste fase evolueert zal een drogere textuur aangeraden worden zodat je darmen weer leren samentrekken en het is een ideale transitie naar het nieuwe digestief systeem. Deze voeding helpen goed in het begin, maar dat betekent ook dat deze in een later stadium gemakkelijker verteerd zullen worden en zullen perfect zijn wanneer je op zoek bent naar een gevoel van verzadiging en niet wilt dat de voeding te snel door jouw maag of maagzak gaat. Probeer geleidelijk aan deze voeding te minderen naarmate de weken evolueren.

In tegenstelling tot de vorige fasen is dit niet een dieet die een begin en een einde kent. Bovendien moet je ook niet te rushen naar jouw streefgewicht. Doe het rustig aan, leer herkennen wanneer je genoeg gegeten hebt en wanneer je voldaan bent en eet niet meer wanneer je dat punt bereikt hebt. Na verloop van tijd zullen mensen met een gastric bypass of een gastric sleeve dat punt leren herkennen. Patiënten met een gastric band zullen dat punt zeker snel leren herkennen.

Het houdt volledig steek om maaltijden te koken voor iedereen in de familie in plaats van aparte maaltijden voor iedereen. Waarom zou je de slaaf moeten zijn van een dieet die voor iedereen zal passen? Iedereen kan voordeel halen van het eten dat in de vaste fase opgediend wordt, veel proteïnen, weinig vet en weinig suiker. Serveer deze maaltijden met een extra’tje voor de familieleden die nog volop in groei zijn of af en toe een zoetigheidje.

Het dieet en de regels van de vaste fase

Hoge proteïnen, laag vet- en suikergehalte is jouw nieuwe mantra

Bovendien begin je altijd met de proteïnen (vlees, gevogelte, eieren, vis, …) die op jouw bord liggen. Ga dan naar de groenten en fruit en eindig dan met de koolhydraten (aardappelen, rijst, pasta, … )

Kies voor magere proteïnen waarbij alle zichtbare vet verwijderd is. Probeer zoveel mogelijk voeding aan te schaffen met een lage vetgehalte (dat zal niet altijd lukken, maar wederom: probeer om voor minder dan 3g vet per 100 g te gaan). En ongeacht de situatie: ga altijd voor een laag suikergehalte, dit om het syndroom van dumping te vermijden.

Eet 3 maaltijden per dag met een aantal kleine snacks tussenin mocht dit nodig blijken.

Dit zou voldoende moeten zijn om een verzadigd gevoel te hebben. Niettemin, wees op je hoede om geen gewoonte te ontwikkelen waarbij je constant kleine snacks eet de hele dag door.

Eet gezonde, vaste voeding.

Zachte voeding zal waarschijnlijk gemakkelijker doorgeslikt worden, maar wanneer je dat eet zit de kans erin dat je op het einde van de dag meer zult gegeten hebben. Als jouw voeding droger is en vaster zal je over het algemeen minder eten en zul je langer een verzadigd gevoel hebben.

Eet traag en stop zodra je het gevoel hebt dat je genoeg hebt.

Neem kleine hapjes en bijt er 10 à 25 keer op. Wanneer je genoeg hebt, stop met eten. De dagen waar je jouw bord moest leegeten zijn voorbij.

Zorg er ook voor dat je genoeg vocht blijft binnenkrijgen.

Het is ook verstandig om niet vlak voor, tijdens of na de maaltijd te drinken, zodat jouw maag niet gevuld is met vocht. Probeer deze gewoonte zo snel mogelijk te ontwikkelen om voedsel en vocht niet op hetzelfde moment in te nemen.

Neem jouw multivitamine, calcium en elk ander supplement dagelijks in, zonder uitzondering.

Dit zal ervoor zorgen dat je alle nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je nu misschien niet meer binnenkrijgt via jouw voeding.

De moeilijkste voedingsmiddel om te volgen is zonder twijfel de proteïnen.

Probeer 60 gram proteïnen per dag binnen te krijgen. Dit zal in het begin zeker moeilijk zijn, overweeg dus zeker om een whey isolaat poeder te nemen als je deze hoeveelheden regelmatig niet haalt. Een lepel van zo’n supplement in jouw eten of drank kan snel 25gram (of een derde) van de benodigde hoeveelheid verstrekken.

Voedsel waar je mee moet opletten in de vaste fase

Er zijn bepaalde voedingswaren waar je mee moet opletten, die je misschien niet zal kunnen verdragen op korte maar ook op lange termijn. Wees altijd voorzichtig wanneer je de volgende zaken wilt eten:

  • Niet geroosterd brood: zeker de zachte en witte versie
  • Te gaar gekookte pasta en rijst
  • Rood vlees met een vezelachtige structuur zoals steak
  • Draderige groenten zoals groene bonen
  • Mais, ananas en paddenstoelen met een geharde textuur
  • Pitten, zaden en schillen van groenten en fruit

Daarnaast geen voorzichtigheid maar een rechtstreekse nee voor koolzuurhoudende dranken en chewing gum… ja, voor de rest van jouw leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.