Gastric Bypass recepten

Gastric Band (Maagband)

De gastric band, ook beter bekend als de maagband, is één van de meest populaire procedures in het Verenigd Koninkrijk. Het is een chirurgische ingreep dat helpt om gewicht te verliezen en wordt aanbevolen bij patiënten die overgewicht hebben of obesitas met een BMI van meer dan 35. Deze ingreep wordt ook uitgevoerd bij patiënten die een BMI hebben van boven de 30 maar die obesitasgerelateerde gezondheidsproblemen vertonen.

Deze gastric band was vroeger zeer populair bij bekendheden, maar kent tegenwoordig vooral aanhang bij de gewone mens in de straat. Deze ingreep wordt uitgevoerd bij mensen waar diëten en sporten geen soelaas heeft kunnen brengen.

Was is een gastric band?

De gastric band werkt omdat het de hoeveelheid voeding dat iemand eet vermindert door hun appetijt te verminderen en de capaciteit van de maag te verminderen. De maagband wordt geplaatst rond de top van de maag zodat deze opgesplitst wordt in een zeer karakteristieke zandloper vorm. De bovenste helft van de maag is op deze wijze sneller gevuld. Daarna gaat het voedsel door het onderste deel van de maag waar het eten dan op een normale wijze verteerd zal worden. De patiënt voelt zich zo sneller vol en voor een langere tijd en zal op deze wijze gewicht verliezen door minder te eten.

Naast de gastric band zijn er ook nog een aantal andere types maagverkleining. De meest voorkomende zijn:

De voordelen van een maagband

Het grootste voordeel van een gastric band naast andere vormen van bariatrische chirurgie is dat het aanpasbaar is en zelf omkeerbaar moest blijken dat dit nodig is. Door het feit dat de maagband aangepast kan worden betekent dit dat het gewichtsverlies onder controle kan gehouden worden. In de eerste maanden na de operatie zal de maagband een aantal keer aangespannen worden. Zo wordt de maag nog meer beperkt. Dit zal ervoor zorgen dat het gewichtsverlies versneld zal worden. Op een gecontroleerde manier weliswaar aangezien het niet gewenst is om te snel te veel gewicht te verliezen.

Een het gewenste gewicht bereikt wordt zal de maagband een beetje losser gemaakt worden. Zo zal de optimale beperking bekomen worden en blijft het gewichtsverlies ook permanent.

Een chirurgische ingreep waarbij een gastric band aangebracht wordt zal veelal onder volledige verdoving gebeuren en als laparoscopische ingreep. Mensen die een gastric banding operatie ondergaan zullen veelal een nacht in het ziekenhuis verblijven. Daarna mogen ze naar huis om verder te herstellen.

Dieet na gastric banding

Om je ervan te vergewissen dat je gastric band succesvol zal zijn moeten de patiënten hun dagelijks dieet aanpassen. Een gastric banding dieet zal door de chirurg opgelegd worden. Deze zal in verschillende fasen verlopen.

Om te beginnen moeten de patiënten vaak al voor hun ingreep een pre-operatieve dieet volgen om de omvang van de lever te verminderen. Dit is noodzakelijk om het dieet zo veilig en zo eenvoudig mogelijk te maken.

Na de operatie zal de patiënt die een gastric band heeft laten plaatsen starten met een vloeibaar dieet. Deze zal geleidelijk aan evolueren naar een gepureerd dieet, naar een zacht dieet en zal uiteindelijk resulteren in een gewoon dieet.

Doorheen deze stages na het plaatsen van een maagband is het belangrijk om medisch- en voedingsadvies te volgen. De patiënten zullen minder calorieën binnenkrijgen na de bariatrische ingreep. Dat maakt het des te belangrijker om goede keuzes te maken. Een gezond en gebalanceerd  dieet is hier een sleutelelement in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.