Gastric Bypass recepten

Mini gastric bypass

De mini gastric bypass heeft aan heel wat populariteit gewonnen de voorbije jaren. Deze ingreep werd ontwikkeld door dokter Robert Rutledge in 1997. Hoewel de traditionele gastric bypass chirurgie uitstekende resultaten oplevert, is de procedure een uitdaging en bevat deze toch een risico op complicaties van maar liefst 7%. De kans op overlijden is zeer laag, volgens bepaalde studies bedraagt deze 0,5%.

De mini gastric bypass is een restrictieve en malabsorbatieve ingreep. Dit betekent dat deze procedure de omvang van jouw maag verkleint, waardoor de hoeveelheid voedsel dat je kunt eten beperkt is. Deze procedure zorgt er ook voor dat de opname van voedsel vermindert door 180 cm darmen om te leiden (maagomleiding). De gastric bypass en de mini gastric bypass zijn beiden restrictieve en malabsorbatieve ingrepen. De gastric sleeve en de gastric band zijn restrictieve ingrepen.

Waarom werd de mini gastric bypass in het leven geroepen?

De mini gastric bypass werd ontwikkeld om de operatie tijd te verminderen, de procedure simpeler te maken en de complicaties drastisch te verminderen. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat deze ingreep weldegelijk zorgt voor een verminderde operatietijd en dat het toch voor een gelijkaardige gewichtsverlies zal zorgen (sommige studies laten zelfs veronderstellen dat er meer gewichtsverlies is met een mini gastric bypass), en de complicaties zijn veel lager vergeleken met een gastric bypass operatie.

Waarom kiest niet iedereen voor een mini gastric bypass?

Een mini gastric bypass wordt niet terugbetaald door de mutualiteit. Bovendien zijn niet alle chirurgen getraind om deze procedure uit te voeren. Hoewel er meer en meer data is die ondersteunt dat een mini gastric bypass even goed is als een gastric bypass, bestaat er nog steeds niet voldoende bewijs voor mutualiteiten om hiervoor een terugbetaling te voorzien.

Wat is een mini gastric bypass?

mini gastric bypass

De mini gastric bypass is een vluggere operatie vergeleken met de traditionele laparoscopische gastric bypass ingreep. De operatietijd wordt met ongeveer 50 minuten verminderd.

De maag wordt met een laparoscopische nietjesmachine verdeeld. Het grootste deel van de maag is niet meer verbonden met de slokdarm en zal dus ook niet langer voedsel opnemen. De nieuwe maag is veel kleiner en heeft de vorm van een smalle buis. Het voedsel gaat nu door de buisvormige maag en wordt voor 60 tot 150 cm omgeleid van de darmen, waar het daarna een normaal verder verteringsproces aanvangt in de rest van de darmen.

Naast de mini-gastric bypass zijn er ook nog een aantal andere types maagverkleining. De meest voorkomende zijn:

De voordelen van een mini gastric bypass ten opzichte van een gastric bypass

  • Kortere operatietijd
  • Minder omleiding van de darmen
  • Een anastomose minder (verbinding van de darmen), wat in theorie betekent dat er ook minder kans is op complicatie.
  • Technisch minder ingewikkeld voor de chirurg
  • Gelijkaardig gewichtsverlies en herstel

Bijkomende risico’s met een mini gastric bypass ten opzichte van een gastric bypass:

Ernstige zure oprispingen. Dit komt doordat het maagzakje kleiner is en het overgebleven deel van de maag is nog steeds verbonden met de darmen. Voor de maagsappen is het dus nog steeds mogelijk om door de darmen in de nieuwe maagzak terecht te komen.

Moet jij kiezen voor een mini gastric bypass?

Dat is moeilijk te zeggen. En elke chirurg heeft hier een eigen mening over. Op dit moment is er niet voldoende data of genoeg chirurgen die deze ingreep uitvoeren om hier een definitief antwoord op te geven. Zoals met alle maagverkleining operaties, bespreek dit en al jouw bezorgdheden met jouw bariatrische arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.