Gastric Bypass recepten

Herstel na maagverkleining en herstelperiode

Een succesvol, complicatievrije herstel na een maagverkleining vergt een strikte opvolging van jouw arts zijn richtlijnen, een strikt dieet en het goed verzorgen van de wondjes na de operatie.

Ongeacht, je zult een aantal uitdagingen tegemoet gaan. Net zoals de uitdagingen die je na om het even welke operatie zou hebben.

Hieraan mag jij jou verwachten:

Advies van jouw chirurg: volg deze tot de letter op tijdens jouw herstelperiode

De eerste maand en een half van jouw herstelperiode na maagverkleining zal je heel wat grote veranderingen ervaren. Het beste wat je dan kan doen is doen wat jouw arts jouw vertelt.

Dit is het belangrijkste advies die we jou kunnen geven, daarom herhalen we dat ook regelmatig.

Om zeker te zijn dat alles goed verloopt, zal jouw arts jou regelmatig willen zien na de operatie. Elke arts zijn follow-up afspraken zijn ander. Maar over het algemeen zal jouw eerste check-up gebeuren binnen de twee weken na jouw maagverkleining. Hoe meer tijd er over gaat, hoe minder frequent je op afspraak zult moeten gaan. Het kan natuurlijk zijn dat als je een maagband hebt je iets vaker zult moeten gaan omdat de band regelmatig aangespannen zal moeten worden.

Steungroepen en gastric bypass forum – Essentieel voor een sneller herstel na maagverkleining en gewichtsverlies

Regelmatig deel uitmaken van steungroepen of forums leidt tot:

  • Een verminderde maagverkleining herstelperiode
  • 12% meer gewichtsverlies

Feedback van experten en lotgenoten tijdens meetings of in gesprekken. Hieronder zal je ook bewust gemaakt worden van de uitdagingen die je zult tegenkomen na de maagverkleining, zoals:

  • Angst voor de operatie
  • Vragen over de toekomst
  • Verleiding en hoe je deze kan overwinnen
  • Ongeduld of frustraties over hoe snel/traag je vermagert
  • Leren hoe je met de wereld moet interageren in jouw nieuw lichaam
  • Depressie overwinnen te wijten aan jouw nieuw dieet en bestaande relaties (zowel binnen- als buitenshuis)
  • Dieet en tips voor recepten
  • Relatie advies voor zowel relaties thuis als op het werk

Dieet: hoe je moet eten en drinken voor een kortere herstelperiode bij maagverkleining

Je zult niet in staat zijn om te eten de eerste dagen na een bariatrische ingreep. Jouw arts zal beginnen met een vloeibaar dieet en zal je geleidelijk aan laten overschakelen naar vast voedsel. Jouw calorieverbruik zal ongeveer ¼ zijn van wat het vroeger was. Jouw dieet zal ook volledig anders zijn.

Het is ook belangrijk dat je heel wat vloeistof drinkt. Tussen 1,5 liter en 2 liter per dag. Dit komt ongeveer overeen met 8 glazen water. Het kan zijn dat je dit moeilijk vind om vol te houden, zeker gezien de omvang van jouw nieuwe maag.

Probeer ook om altijd iets in de buurt te hebben dat laag is aan calorieën. Tracht om een slokje te nemen elke 15 à 20 minuten. Om zeker te zijn dat je genoeg drinkt, neem een speciale fles mee met de juiste hoeveelheid vloeistof. Verspreid jouw consumptie doorheen de dag zodat jouw fles leeg is tegen het einde van de dag.

Drink geen vloeistoffen tijdens jouw maaltijden of in het uur na de maaltijd. Dit kan ervoor zorgen dat de maaltijd die in jouw maag zit doorgespoeld wordt waardoor je meer zult eten. Bovendien zal dit bijdragen aan malabsorptie.

Meer informatie over het eten na een gastric bypass vind je hier.

Incisies – Herstelperiode en hoe verzorg je

Jouw incisies gaan moeten herstellen, dus je zal eraan moeten denken om deze proper en afgedekt te houden. Een simpel proces als het zachtjes wassen van jouw  incisie met zeep en water (geen scrub) en deze dan zachtjes dragen is aangeraden. Zwellen, blauwe plekken krijgen en een beetje bloedverlies is normaal. Maar als jouw incisies felrood worden, overvloedig lekken of het vloeistof verandert van kleur of dikte… dan moet je meteen contact opnemen met jouw chirurg.

Nadat de wonden volledig gesloten zijn (veelal na 2 weken) kan je een speciale vloeistof aanbrengen om het litteken te minimaliseren. Er bestaan heel wat goede producten op de markt om littekens te reduceren en de zichtbaarheid ervan te verminderen.

Vergeet ook niet om altijd zonnebescherming te gebruiken op jouw littekens wanneer je jezelf blootstelt aan de zon.

Het is heel belangrijk dat je tijdens de herstelperiode na een maagverkleining niet meteen terug in je dagelijkse routine komt. Maar je zou wel veel moeten proberen te bewegen, voorzichtig weliswaar. Hef niets zwaars op tijdens de eerstvolgende weken. Seks hebben is ok, zodra je zelf denkt dat het wel zal lukken. Maar wees voorzichtig met jouw incisies.

Meer inspannende oefeningen zoals gewichtheffen, joggen, fietsen en zwemmen zou je niet moeten doen tot je volledig hersteld bent. Zowel vanbinnen als vanbuiten. Als je niet zeker weet of je al dan niet een specifieke activiteit terug zou moeten opnemen, spreek hierover met jouw arts of bariatrisch team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.