Gastric Bypass recepten

Maagballon

De maagballon wordt vaak geassocieerd met bariatrische heelkunde maar is in feite geen chirurgische ingreep. Niettemin is de maagballon een zeer effectieve interventie voor gewichtsverlies van niet-chirurgische aard. Een maagballon wordt aangeraden aan patiënten die last hebben van overgewicht. Men spreekt van overgewicht wanneer de Body Mass Index (BMI) 27 of meer bedraagt. Deze ingreep wordt uitgevoerd bij mensen die reeds via diëten en sporten hebben proberen te vermageren maar zonder succes.

Wat is een maagballon?

Een maagballon is een zachte silicone zak die geplaatst wordt in de maag. Deze wordt leeg in de maag ingebracht en wordt daarna gevuld met een steriele zoutoplossing. Eens de ballon op zijn plaats zit zal deze plaats innemen in de maag, zodat de patiënt veel minder moet eten voordat hij of zij het gevoel heeft dat hij genoeg gegeten heeft en dit signaal ook doorstuurt naar de hersenen. Hierdoor stopt de patiënt sneller met eten en neemt deze minder calorieën in.

Veelal laat men de maagballon zes maanden in de maag zitten. Na deze periode laat men deze leeglopen en wordt deze verwijderd.

Naast de maagballon zijn er ook nog een aantal andere types maagverkleining. De meest voorkomende zijn:

Voordelen van een maagballon

Men verwacht dat patiënten gemiddeld 20 kilo verliezen in 6 maanden met behulp van een maagballon. Het is een goede optie voor patiënten die een manier zoeken om hun gezond dieet een vliegende start te geven. Men verwacht dan ook dat deze patiënten dat dieet verder aanhouden nadien.

Soms maakt men ook gebruik van de maagballon voor patiënten met morbide obesitas die gewicht dienen te verliezen vooraleer ze een gastric bypass laten uitvoeren, wat wel een chirurgische ingreep is. Aangezien de ingreep om een maagballon te plaatsen geen chirurgische ingreep is zal het herstel veel sneller gebeuren en is de procedure veel veiliger. Bovendien vereist deze ingreep geen anesthesie.

Een maagballon wordt veelal aangebracht onder lichte verdoving. Het is een relatieve simpele ingreep. Wie kiest voor deze ingreep zal hiervoor naar de dagkliniek moeten gaan.

Dieet bij een maagballon

Om succes te boeken met een maagballon dienen patiënten zich ertoe te verbinden om hun alledaags dieet aan te passen voor de rest van hun leven. Een dergelijke ingreep is een nuttig instrument om dit gehele proces te starten.

Net zoals bij andere bariatrische ingrepen zal een speciaal ontworpen dieet aanbevolen worden bij mensen die voor deze interventie kiezen. Niettemin zullen mensen die een maagballon hebben laten plaatsen sneller door de vloeibare en halfvloeibare fase gaan dan bij andere bariatrische ingrepen. Na een dag of 10 zou iemand die deze procedure ondergaan heeft moeten kunnen overschakelen naar een normaal dieet.

Patiënten zullen minder calorieën verbruiken, dus te belangrijker het dus zal worden om goede keuzes te maken in welke voeding ingenomen zal worden. Een gezonder en meer gebalanceerd dieet is van essentieel belang bij mensen die voor deze, of een andere bariatrische, ingreep kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.