Gastric Bypass recepten

preoperatief dieet

Preoperatief dieet bij een maagverkleining

Om de hoeveelheid vet rond de lever en galblaas te verminderen zal er veelal een preoperatief dieet aangeraden worden. Deze zal 7 tot 14 dagen voor de maagverkleining plaatsvinden. Als men dit dieet opgelegd heeft en deze werd niet nauwgezet gevolgd, dan kan het zijn dat de ingreep verlaat wordt of zelfs geannuleerd wordt tijdens de procedure.

Het is dus echt wel van extreem belang om het preoperatief dieet nauwgezet te volgen. Je hebt lang genoeg gewacht en betaald om deze operatie nu niet te zien doorgaan. Een grote lever zal de chirurg beletten om bepaalde zaken in jouw lichaam te zien tijdens een maagverkleining. Als de lever te groot is, dan wordt het onveilig om een gastric bypass of een andere maagverkleiningsprocedure te doen. Op dat moment kan de operatie geannuleerd worden en verzet worden naar een latere datum.

Het preoperatief dieet

Het preoperatief dieet zal 1 à 2 weken voor jouw operatie plaatsvinden en zal de volgende elementen bevatten:

 • Proteïne shakes of maaltijdvervangers, deze zullen het primair bestanddeel van jouw dieet zijn.
 • Enkel suikervrije drankjes zijn toegelaten (suikervervangers zijn ok)
 • Dranken met cafeïne of koolzuurhoudende dranken zijn niet toegelaten
 • Soep bouillon zonder stukken voedsel mag geconsumeerd worden
 • V8 en andere dranken op basis van groenten zijn acceptabel
 • Extreem dunne tarweroom of rijstroom mag ook gegeten worden
 • Eén of twee porties mager vlees en groenten zijn ok, maar enkel als deze door jouw diëtist of chirurg toegelaten zijn.

Alle dranken en vloeibare zaken moeten traag gedronken worden. Dranken worden best niet met maaltijden geconsumeerd. Bovendien moet de patiënt minstens 30 minuten wachten na een maaltijd voor deze om het even welke type vloeistof inneemt.

Jouw vloeibare voedingswaren en vast voedingswaren gescheiden houden is iets wat je meestal moet doen na jouw ingreep, maar het is een goede preoperatieve gewoonte dat je kunt ontwikkelen.

Tijdens de preoperatieve fase (dus voor jouw maagverkleining) zal jouw lichaam misschien wel eens in ketose gaan. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam jouw opgeslagen vet zal gebruiken als energiebron. Het resultaat hiervan is dat het vet in jouw lichaam merkbaar zal dalen in een korte tijdspanne. Jouw dieet zal veel proteïnen bevatten en weinig koolhydraten. Het is dus aangeraden om maaltijdvervangers te vinden die een hoge proteïnegehalte heeft.

Medicatie voor een gastric bypass of andere maagverkleining

Als je medicatie inneemt, spreek daarover met jouw arts voor de ingreep. Het kan zijn dat er bepaalde medicatie is die je dient stopt te zetten. Veelal worden onderstaande medicatie een week voor de ingreep stopgezet of gemonitord:

 • Steroïden
 • Antistollingsmiddelen
 • Aspirine en NSAID’s
 • Hormonen
 • De pil

Als je last hebt van slaapapneu laat dat ook weten in het ziekenhuis waar je verblijft, koop vitaminen en voedingssupplementen aan voor de ingreep en tracht een goede proteïne shake te vinden.

Als je rookt, tracht deze slechte gewoonte stop te zetten voor jouw ingreep. Rokers hebben een hoger risico op bloedklonters en complicaties tijdens en na de maagverkleining. Stippel een plan uit en implementeer deze een aantal weken voor de ingreep.

Drink of eet niets de dag van jouw ingreep. Veelal start dat om middernacht de nacht voor de ingreep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.