Gastric Bypass recepten

diepvriesgroenten gezond

Diepvriesgroenten: waarom ze niet mogen ontbreken in je dieet

© Photo by BravissimoS from Istock photo

Ik ben nooit een grote fan geweest van groenten. Maar door (of dankzij) mijn eeuwige struggle met mijn gewicht, ben ik snel beginnen beseffen dat je met groenten best wel heerlijke gerechten kan maken. Maar het blijft wel een feit dat ik groenten in mijn koelkast wat stresserend vind. Het gebeurt wel vaker dat mijn plannen wat anders lopen en ik tegen het einde van de week een kleurrijk drekje uit de koelkast mag schrapen en de vuilbak in mag kegelen. Daarom vind ik diepvriesgroenten een absolute aanrader. Je neemt gewoon de hoeveelheid die je nodig hebt en de rest plaats je gewoon weer in de ijskast. Geen verspilling en je hoeft ook geen 10 dagen na elkaar courgette, bloemkool, broccoli of paprika te eten. Maar diepvriesgroenten hebben ook tal van andere voordelen. We zetten ze eventjes op een rij. 

10 redenen om diepvriesgroenten en -fruit te kopen

1. Ze zijn meer voedzaam dan "verse" groenten en fruit in de winkel

Diepvriesgroenten en -fruit worden meteen geoogst wanneer ze rijp zijn. Doorgaans worden deze redelijk dicht bij een fabriek gekweekt waar ze ingevroren worden. De periode tussen het oogsten en het invriezen zal maximaal een paar uur zijn. Omdat de vruchten zijn blijven hangen tot het allerlaatste moment hebben alle vitaminen die erin zitten een kans gehad om zich volledig te ontplooien op een natuurlijke wijze. Groenten en fruit die je in de winkel ziet liggen worden doorgaans geoogst wanneer ze nog niet rijp zijn zodat ze in goede staat toekomen op de locatie waar ze verkocht worden. Dat betekent dat heel wat vitaminen de kans nog niet hebben gehad om zich volledig te ontplooien. Bovendien kunnen deze groenten en fruit dus ook wat zuurder smaken hierdoor. 

2. Je bespaart geld door diepvriesgroenten te kopen

Aangezien je telkens de hoeveelheid kan gebruiken die je nodig hebt en de rest terug kan plaatsen, zorgt dat ervoor dat er niets de vuilbak in vliegt. Bovendien zal je zien dat je tal van promoties kan vinden op diepvriesgroenten. Ik koop de meerderheid van mijn diepvriesgroenten- en fruit bij Albert Heijn en je kan daar echt vaak goeie koopjes doen. Bovendien zijn die ook wel heerlijk. 

3. Je bespaart tijd

Wassen en snijden hoef je niet meer de doen met diepvriesgroenten, dat is doorgaans al gebeurd. Je kan diepvriesgroenten en -fruit in allerlei vormen en maten vinden. Kijk naar de formaten die het best voor jou passen en plaats deze in de vriezer. Een snelle maaltijd maken: ijskast open en je smijt een paar dingen in de pan. Klaar is Kees! 

waarom diepvriesfruit kopen

© Photo by Jane Trang Doan from Pexels

4. Je gaat verspilling tegen

Ik heb het reeds terloops vermeld, maar het is zeker een belangrijk argument. Door diepvriesgroenten en -fruit aan te schaffen verspil je echt een pak minder. Doorgaans zijn deze reeds gekuist, dus daar verlies je al niets meer en aangezien je telkens de gepaste hoeveelheid kan nemen, hoef je ook niet bezorgd te zijn dat het slecht zal worden en dat je dingen zal moeten weggooien. 

5. Je hebt heel wat keuze

Heel wat groenten en fruit zijn niet het hele jaar door te verkrijgen. En als ze dat wel zijn, smaken ze bijlange niet even goed buiten hun gewone seizoen. Met diepvriesgroenten heb je heel het jaar door een redelijk vast aanbod die heel divers is. Wederom een win! 

6. Diepvriesgroenten zijn multi-inzetbaar

Diepvriesgroenten en -fruit zijn geweldig voor heel veel recepten.

  • Je kan de blokjes (bv pompoen, bloemkool, broccoli, etc) snel gebruiken om gepureerde soep te maken. Hup de soepmaker* in en 20 minuutjes later heb je een heerlijke soep boordevol vitaminen. 
  • Bevroren bessen zijn ideaal om toe te voegen aan je favoriete muffins of ander gebak. 
  • Maak je overnight oats of chiapudding? Dan zijn bevroren fruit de ideale toevoeging. Laat ze ’s nachts ontdooien terwijl je havermout of chiapudding aandikt. Zo heb je een heerlijk ontbijt die op je staat de wachten de volgende ochtend. 
  • Sauteer bevroren groenten voor een roerbakgerecht of stoom en kruid ze als bijgerecht.

*dit is een gesponsorde vermelding. Wanneer u hierop klikt en u koopt iets aan, dan krijg ik daar een klein bedragje voor.

 

7. Ze moeten de helft van je maaltijd uitmaken

Normaal hoort de helft van je bord bij elke maaltijd uit groenten te bestaan. Persoonlijk is dat altijd een struggle geweest voor mij. Maar dankzij de vele mogelijkheden die diepvriesgroenten bieden en de verschillende bereidingswijzen lukt dat nu net iets gemakkelijker. 

 

8. Ze gaan langer mee

Omwille van de manier waarop ze geplukt worden en ingevroren, gaan diepvriesgroenten en diepvriesfruit langer mee dan gewone groenten en fruit die je in de supermarkt koopt. Dus je geniet niet enkel van een overdaad aan vitaminen, maar je kan er ook langer van genieten. 

9. Je kan ze sneller klaarmaken dan verse groenten

Veel groenten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren. Geblancheerde groenten zijn snel gaar, waardoor je tijd bespaart.

Tip: Voeg bevroren broccoli toe aan een pot kokende pasta. Giet de broccoli en pasta af en werk af met je favoriete pastasaus.

 

10. Ze zijn het hele jaar door lekker

Verse groenten en fruit worden ingevroren wanneer hun smaak op hun best zijn. Hierdoor geniet je het hele jaar door van groenten en fruit die altijd hetzelfde zullen smaken, ongeacht het seizoen. 

waarom diepvriesgroenten kopen

© Photo by Ella Olsson from Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.