Gastric Bypass recepten

pre dieet gastric bypass

Pre dieet voor gastric bypass

© Pre dieet voor gastric bypass photo by Lisa Fotios from Pexels

Veel patiënten die aan hun WLS avontuur gestart zijn zullen moeten starten met een pre dieet voor gastric bypass. Elke ingreep heeft zijn specificeringen en elke arts heeft ook zijn eigen voorkeur van dieet. Daarom is het belangrijk om altijd het advies van je arts te volgen wanneer je bezig bent met een pre dieet. Zo’n dieet wordt veelal aangeraden om de hoeveelheid vet rond de lever en galblaas te verminderen. Het pre dieet vindt plaats 7 tot 14 dagen voor dat de maagverkleining plaatsvindt. Heeft je arts voor jou een dieet uitgewerkt en je hebt deze niet gevolgd, dan kan het zijn dat de ingreep uitgesteld wordt. In sommige gevallen kan een arts zelfs beslissen dat de WLS-procedure geannuleerd wordt. 

Het is dus echt wel van groot belang om het pre dieet voor een gastric bypass nauwgezet te volgen. Je hebt uiteindelijk al voldoende stappen ondernomen en geld betaald voor deze operatie. Het zou jammer zijn om dit nu te laten schieten omdat je een week niet op je tanden hebt gebeten.

Maar waarom wilt jouw arts graag dat je lever en galblaas in volume verminderen? Het is zeker niet om te testen hoe gemotiveerd je bent. Wel, een lever die te groot is kan voor onveilige situaties zorgen tijdens de procedure. 

Het preoperatief dieet

Het preoperatief dieet zal 1 à 2 weken voor jouw operatie plaatsvinden en zal de volgende elementen bevatten:

 • Proteïne shakes of maaltijdvervangers, deze zullen het primair bestanddeel van jouw pre dieet zijn.
 • Enkel suikervrije drankjes zijn toegelaten (suikervervangers zijn ok)
 • Dranken met cafeïne of koolzuurhoudende dranken zullen niet toegelaten zijn
 • Bouillons kunnen ook een deel uitmaken van je pre dieet voor je gastric bypass. Dit zal echter zonder stukken voedsel zijn
 • V8 en andere dranken op basis van groenten zijn acceptabel, maar nog beter is om deze zel te maken.
 • Mager vlees en groenten kunnen ook toegelaten zijn, maar enkel als jouw arts of diëtiste dat ook expliciet zo vermeld heeft.
pre dieet gastric bypass recepten

© Pre dieet gastric bypass recepten photo by Bruno Scramgnon from Pexels

Het pre dieet voor gastric bypass: aandachtspunten 

Het leven na een gastric bypass zal er anders uitzien. En hoe beter je voorbereid bent voor de ingreep, hoe gemakkelijker het nadien zal gaan. Eén van de zaken die je zal moeten leren is om vloeibare zaken trager te drinken. Het is dus goed als je tijdens je pre dieet voor je gastric bypass probeert te letten op hoe snel je drinkt. Bovendien wordt het aangeraden om niet de drinken terwijl je eet. Na een maaltijd wacht je best nog 30 minuten vooraleer je wat drinkt. 

Vloeibaar en vast voedsel gescheiden houden zal een must zijn na je maagverkleining, maar hoe meer gewoontes je ontwikkelt voor de ingreep hoe succesvoller je zal zijn nadien. Tijdens het pre dieet voor gastric bypass zou het kunnen dat je lichaam in ketose gaat. Het voordeel van in ketose te raken is dat je lichaam vet zal beginnen gebruiken als energiebron in plaats van suikers. Hierdoor zal het vet in jouw lichaam snel dalen op een korte tijdspanne. Het pre dieet voor een gastric bypass bevat doorgaans veel eiwitten en weinig koolhydraten. Wanneer je dus op zoek gaat naar maaltijdvervangers, dan is het aangeraden om op zoek te gaan naar een soort die een hoog proteïnegehalte heeft. 

Medicatie voor een maagverkleining

We kunnen het niet voldoende herhalen, maar het advies van jouw arts primeert op wat wij vertellen. Maar waar jouw arts en wij het zeker over eens zijn, is dat als je medicatie neemt je dat ook met hem moet delen. Dit voor verschillende redenen. Het kan zijn dat je medicatie inneemt die ervoor zorgen dat je gewoon geen maagverkleining moet ondergaan. Maar het kan ook zijn dat er bepaalde medicatie is dat je zal moeten stopzetten tijdens je pre dieet voor je gastric bypass. Doorgaans worden onderstaande medicatie tijdelijk stopgezet of zwaar verminderd voor je ingreep: 

 • steroïden
 • antistollingsmiddelen
 • aspirine en NSAID’s
 • hormonen
 • anticonceptie

Heb je last van slaapapneu, laat dat zeker ook weten aan je arts en in het ziekenhuis waar je na je ingreep zult verblijven. Overleg met je arts welke vitaminen en voedingssupplementen je best in huis haalt voor de ingreep en probeer een paar goeie proteïne shakes te vinden. 

 •  

Rook je, probeer er dan mee te stoppen voor je maagverkleining. Rokers hebben een hoger risico op bloedklonters en complicaties tijdens en na een maagverkleining. Stippel samen met je arts en/of diëtiste een plan uit en begin deze te implementeren een aantal weken voor de ingreep. 

Ben je op zoek naar recepten voor je preoperatief dieet? Dan kan je je deze hier terugvinden. 

No posts were found for provided query parameters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.