Gastric Bypass recepten

Halfvaste fase: 2e fase na een gastric bypass

Als je geen problemen hebt ervaren in de eerste “vloeibare” fase dan zal je snel evolueren naar de tweede fase (ook halfvaste fase genoemd) waar gladde, gepureerde, zachte en dan knapperige voedsel aan jouw eetpatroon toegevoegd zal worden. Deze fase wordt ook wel de halfvaste of zachte voedingsfase genoemd. Deze fase komt meestal 2 à 6 weken na de maagverkleining. Niettemin zal het advies van het team die jou verzorgt altijd beter zijn dan deze richtlijn. Begin voorzichtig en zorg ervoor dat jouw keuze in voeding zacht en los is.

In eerste instantie ga je in deze fase proberen om dezelfde structuur te vinden in jouw voeding als bij babyvoeding in de eerste fase. Evolueer dan naar voeding dat gemakkelijk geplet kan word met een vork of gemixt met melk, jus of saus. Laat je niet naar beneden brengen wanneer iets niet meteen lukt… probeer het een aantal dagen later gewoon opnieuw uit. Sommige dagen kan je bepaalde zaken gemakkelijk eten en de volgende lukt het dan niet meer. Leer om te luisteren naar jouw lichaam en de signalen dat deze uitstuurt van voldoening of geen voldoening.

Het verloop van de tweede postoperatieve fase bij een gastric bypass

In de halfvaste fase moet je er nog altijd naar streven om een goede 2 liter vocht binnen te krijgen per dag naast deze kleine “maaltijden”. Drink niets 30 minuten voor of 30 minuten na zo’n maaltijd en probeer er 4 tot 6 per dag te consumeren.

Eet traag en zodra je jezelf vol voelt STOP MET ETEN! Eén hap teveel voedsel kan jouw volledige verteringsstelsel overbelasten. En wat naar beneden is gegaan zal terug naar boven komen en zal ervoor zorgen dat je heel ongemakkelijk bent. Onthou goed dat jouw nieuwe maag niet groter is dan een golfbal.

Het zal misschien goed uitkomen als je zachte maaltijden in invriest in bakjes om ijsblokjes in te maken. Maaltijden in deze vorm kunnen snel omgezet om snel geconsumeerd te worden, variëteit is verzekerd en verspilling wordt gereduceerd tot een minimum.

Hieronder vind je een aantal goede opties voor de halfvaste fase. Introduceer deze voeding geleidelijk aan door deze dagelijks te gaan vervangen met voeding die meer textuur en smaak heeft. Probeer drie volwaardige maaltijden per dag te consumeren.

Knapperige voedingswaren die uit elkaar gaan vallen wanneer ze in het water zitten, zoals bijvoorbeeld Melba Toast, knäckebrode, crackers en soepstengels kunnen ook gegeten worden in de gevorderde fase van fase 2. Bijt er grondig op tot deze gereduceerd wordt tot een gladde puree in jouw mond. Verwar deze voeding niet met krokante voeding zoals fruit en sla die serieuze problemen zouden kunnen veroorzaken in deze halfvaste fase.

Probeer zelf te koken in de halfvaste fase

In de halfvaste fase wordt het tijd dat je zelf recepten begint klaar te maken om te eten. Zo weet je ook perfect wat er in zit. Heel wat verwerkte voedsel en voorgemaakte maaltijden hebben verborgen suikers en vetten in hen, wat ervoor zorgt dat ze wel goed smaken maar voor iemand die net een maagverkleining heeft ondergaan kan dit gevaarlijk zijn. Probeer een paar simpele gerechten om te beginnen. Of tracht uiterst behoedzaam te zijn bij het overlezen van een maaltijdverpakking. Je probeert maaltijden te eten met zo weinig mogelijk vet (richtlijn is 3% of minder per 100 g). Suikerniveaus kunnen verschillen, maar probeer om onder de 6g per 100 g te zitten. Men zegt dat wanneer je met een ratio zit die boven de 10 à 15 gram zit, de kans op dumping zeer reëel wordt bij een gastric bypass of gastric sleeve. Wie een gastric band heeft laten plaatsen zal bij dergelijke porties geen effect zien van de ingreep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.