Gastric Bypass recepten

Gastric sleeve (sleeve gastrectomy of maagbuis)

De gastric sleeve wordt soms ook sleeve gastrectomy genoemd of maagbuis. Het is een hoogst effectieve vorm van bariatrische heelkunde met klinisch bewezen resultaten. Patiënten die een gastric sleeve laten doen mogen zich verwachten aan verlies van overtollig gewicht tussen de 30 à 50% in het eerste jaar na de ingreep. Deze ingreep wordt aangeraden bij patiënten die kampen met een serieuze overgewicht of die obesitas hebben met een BMI van 35 of meer, wat synoniem staat voor “ernstig obesitas”.

Wat is een gastric sleeve?

De gastric sleeve, of maagbuis, is een procedure waarbij een deel van de maag wordt weggehaald om een smallere, kleinere maagzakje te creëren, die een zeer karakteristieke “mouwvorm” heeft (sleeve). Na de ingreep is de maag heel wat kleiner, wat betekent dat er ook minder opslagplaats is voor het voedsel. Dus mensen die deze ingreep ondergaan voelen zich sneller verzadigd en voor langere tijd.

Bovendien is het deel van de maag dat verwijderd wordt tijdens de operatie geassocieerd aan de hongerhormoon ghreline. Dit zorgt ervoor dat de patiënt zijn hongergevoel nog meer ingetoomd wordt.

Naast de gastric sleeve zijn er ook nog een aantal andere types maagverkleining. De meest voorkomende zijn:

Voordelen van een gastric sleeve operatie

Het grootste voordeel van een gastric sleeve operatie is dat het een minder ingrijpende vorm is van chirurgie dan een gastric bypass maar dat het toch iets agressievere resultaten vertoont dan een gastric band voor de patiënten die in een zwaardere categorie vallen van obesitas of morbide obesitas.

Een gastric sleeve operatie zal onder een algemene anesthesie uitgevoerd worden als een laparoscopische ingreep. In uitzonderlijke gevallen zal deze operatie een “open procedure” zijn. Mensen die kiezen voor een maagbuis als bariatrische ingreep  zullen veelal 1 à 3 dagen in het ziekenhuis verblijven voordat ze deze mogen verlaten om thuis verder te bekomen van deze ingreep.

Een gastric sleeve kan op latere tijdstip ook omgezet worden naar een gastric bypass. Bij sommige patiënten is de gastric sleeve de eerste fase. Op deze wijze verliezen deze mensen reeds gewicht zodat ze gezonder zijn vooraleer ze de volledige gastric bypass laten uitvoeren.

Het goede nieuws is dat nadat je gewicht verliest, obesitas gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of slaapapneu sterk zal verbeteren en in remissie zal gaan.

Dieet na gastric sleeve (maagbuis)

Om succes te boeken met een gastric sleeve verwacht men dat de patiënten ook hun voedingsgewoontes aanpassen en een gefaseerde gastric sleeve dieet volgen zoals aangeraden door een chirurg.

Voor deze ingreep verwacht men dat de patiënten een pre-operatief dieet volgen om de omvang van de lever te verminderen. Dit zodat de ingreep zo veilig en zo simpel mogelijk uitgevoerd kan worden.

Na de ingreep zal de patiënt eerst een vloeibaar dieet volgen, die geleidelijk aan zal evolueren naar een halfvast dieet, tot zacht dieet om dan uiteindelijk tot een normaal dieet over te gaan.

Doorheen deze fasen is het van essentieel belang om medisch advies te volgen. Patiënten zullen heel wat calorieën minder innemen, dus is het van groot belang om de goede keuzes te maken in welke voeding geconsumeerd wordt. Een gezonder, meer gebalanceerd dieet is essentieel na een gastric sleeve operatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.