Gastric Bypass recepten

Bariatrie – 7 stappen om te achterhalen als deze ingreep iets voor jou is

Bariatrie kan de gezondheid, geluk en levensduur drastisch verbeteren van mensen die hiervoor in aanmerking komen. Zou jij of iemand van wie jij houdt één van deze kunnen zijn?

Als je bariatrie, of maagverkleining, overwogen hebt, dan kunnen de vragen hierover je misschien wel helpen om een beslissing te nemen.

Is bariatrie iets voor jou? 7 stappen om de juiste beslissing te nemen

Als je dit artikel leest, dan is de kans groot dat je het effect van obesitas op jouw leven beu bent. Wat de oorzaak ook is, bariatrie zal hoogstwaarschijnlijk deze problemen oplossen. Vooraleer we gaan bepalen of een operatie iets is voor jou, is het belangrijk dat je verstaat dat bariatrie niet voor iedereen is. Het kan zijn dat je voldoet aan het profiel hieronder. Maar een operatie, een effectieve ingreep in jouw verteringsstelsel, zou altijd de allerlaatste optie moeten zijn.

Als jouw arts en jij besluiten dat dit de juiste stap is, wees voorbereid. Je zult er veel voor moeten doen, zowel voor jouw operatie als voor de rest van jouw leven. Bariatrie wordt aanschouwd als één van de meest effectieve hulpmiddelen om gewicht te verliezen. Maar om hierin te slagen, moet je bereid zijn om jouw leven helemaal om te keren.

Klaar om dit uit te dokteren? Laten we eraan beginnen.

 1. Heb je alle opties voor de behandeling van obesitas goed overlopen? Ook de mogelijke dieetplannen?

Als je ervan overtuigd bent dat gewicht verliezen op jouw eentje geen succes zal zijn, kan je ook overwegen om professionele hulp in te roepen. Studies hebben reeds meer dan één keer aangetoond dat patiënten die diëten onder toezicht van een arts meer kans zullen hebben om gewicht te verliezen.

Bovendien zijn er heel wat mutualiteiten die eisen dat je eerst hulp zoekt onder medisch toezicht via een andere manier. Als je dit geprobeerd hebt zonder resultaat kom je dan pas in aanmerking voor de terugbetaling van bariatrie.

 1. Heb je ernstige obesitas (BMI >35)?

Je kan in aanmerking komen voor bariatrie als één van de volgende zaken van toepassing is op jou:

 • Je hebt een BMI van 40 of meer (morbide obesitas of super obesitas)
 • Een BMI tussen de 35 en 39,9 (ernstige obesitas) en je hebt ernstige obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen.

Vul jouw lengte en gewicht hieronder in om te bepalen of je al dan niet in aanmerking zou komen voor bariatrie.

 1. Hoe ga je betalen voor de bariatrische ingreep?

Jezelf ervan vergewissen dat je kan betalen voor bariatrie is een andere belangrijke overweging wanneer je een maagverkleining overweegt.

Als jouw mutualiteit de kosten van een maagverkleining dekt, zullen er een aantal zaken zijn waarmee je in orde moet zijn. Anders zal jouw operatie niet gedekt worden. Als jouw mutualiteit dit omwille van bepaalde redenen niet dekt, zal je ofwel aanspraak moeten maken op jouw spaarpot, geld lenen of een andere manier moeten vinden om de ingreep te betalen.

Een maagverkleining is niet goedkoop om te laten uitvoeren. Maar wanneer je één ondergaat mag je niet enkel rekening houden met de kosten van de operatie zelf. Je moet ook rekening houden met de nazorg, of jouw mutualiteit deze zal dekken, en ook de levenslange aanpassingen die je moet doen (bijv. supplementen slikken).

 1. Zijn jouw verwachtingen over het leven na een maagverkleining realistisch?

Je moet samenwerken met jouw arts en zijn team om realistische verwachtingen te hebben na een maagverkleining. Je moet ook goed weten wat jou te wachten staat van veranderingen na een maagverkleining.

Over het algemeen kan je de volgende zaken verwachten:

De positieve veranderingen:

 • Afhankelijk van het type bariatrie dat je gekozen hebt, kan de patiënt verwachten dat hij 25 à 80% van zijn overtollig gewicht kwijtspeelt.
 • Jouw oorspronkelijk doel zou een BMI onder de 30 moeten zijn.
 • Een BMI van 25 is mogelijk, maar 30 zou al een geweldig doel moeten zijn. Al was het maar om alle obesitas gerelateerde aandoeningen weg te krijgen. Trouwens, jouw lichaam wilt ook niet dat je te mager bent. Mensen met een licht overgewicht zouden langer leven dan wie een normaal gewicht heeft.
 • Alle obesitas gerelateerde aandoeningen zouden moeten verdwijnen of ferm verbeteren. Een studie die uitgevoerd werd door de Cleveland Clinic wees uit dat 83% van de type II diabetes patiënten volledig verlost waren van deze aandoening na een maagverkleining (in deze studie werd de maagballon niet mee opgenomen).
 • Zwangerschap na een maagverkleining zal veel veiliger zijn dan als je geen ingreep zou laten uitvoeren. In heel wat gevallen zal de operatie ervoor zorgen dat alle gewicht gerelateerde infertiliteit volledig opgelost is.

De uitdagende veranderingen:

 • Het leven na een maagverkleining zal geen gemakkelijk proces zijn. Jouw nieuw dieet na een maagverkleining en jouw nieuwe levensstijl is een levenslange inzet.
 • Je zult niet van de ene dag op de andere de resultaten zien van bariatrie. Jouw laagste gewicht zal niet bereikt worden voor het eerste jaar. Bij sommige mensen duurt het soms tot 3 jaar voor ze dit punt bereiken.
 • Eens je jouw laagste gewicht bereikt is de kans groot dat je wat gewicht zal aankomen na jouw maagverkleining.
 • Hoewel bariatrie veel veiliger geworden is met de jaren, moet je heel goed verstaan dat het een operatie blijft. Er bestaan de risico’s verbonden aan de ingreep en dat er complicaties optreden na de operatie.
 • De relatie met bepaalde vrienden en familieleden kunnen veranderen.
 • Ongezonde “goestingskes” kunnen al dan niet weggaan na de operatie. Malabsorptieve operaties hebben de neiging om die goestingen meer te beperken dan restrictieve operaties. Als je toegeeft aan die goestingskes, worden de kansen dat je jouw streefgewicht behaalt kleiner en verhogen de risico’s op complicaties na de ingreep.
 1. Is jouw arts akkoord over het feit dat bariatrie de beste oplossing is voor jou?

Kiezen voor bariatrie doe je niet over één nacht ijs. Je zal dus waarschijnlijk al heel veel informatie opgezocht hebt, gesproken hebben met mensen die deze ingreep hebben ondergaan, onze blog volledig doorgenomen hebben, … En na dit allemaal kan bariatrie voor jou misschien de beste oplossing lijken. Maar luister altijd goed naar wat jouw arts jou adviseert om te bepalen wat het beste is voor jou.

Naast de vereisten van jouw mutualiteit kan het zijn dat jouw bariatrische chirurg zijn eigen vereiste heeft. Jouw arts kan bijvoorbeeld eisen dat:

 • Je goed kan bewegen. Gekluisterd zijn aan jouw bed of in een rolstoel kan de kansen op bloedklonters verhogen. Ook de complicaties na de ingreep zijn dan groter.
 • Jouw BMI onder de 50 moet zijn of 10% van jouw gewicht verliezen voor de ingreep. Hoe hoger jouw BMI is, hoe hoger het risico op complicaties. Niettemin zal niet elke arts eisen dat je gewicht verliest voor de ingreep.
 • Je onder een bepaalde leeftijd moet zijn. Hoe ouder je bent, hoe groter de kansen op complicaties na de gastric bypass of andere maagverkleining. Als je ouder bent dan 50 kan het zelfs zijn dat jouw arts de goedkeuring eist van een cardioloog vooraleer hij jou wilt opereren.
 • Je oud genoeg bent zodat jouw lichaam helemaal volgroeid is. Een dergelijke operatie is geen optie voor een kind dat nog volop in zijn ontwikkeling is. Zelfs later zijn er nog altijd een aantal factoren waar de arts mee rekening zal houden.
 • Je niet lijdt onder bepaalde medische aandoeningen.
 • Je bepaalde medicatie niet moet innemen die een risico zouden kunnen vormen tijdens de ingreep.

Als jouw arts “neen” zegt, geef ook niet meteen op. Zeker als jij ervan overtuigd bent dat bariatrie voor jou een oplossing is. Vraag hen eerst welke bariatrische ingreep volgens hen dan wel veilig zou zijn. Als het antwoord dan nog steeds nee blijft, kan je misschien proberen polsen bij andere artsen. Sommige bariatrische artsen specialiseren zich in patiënten met een hoger risico. Als verschillende artsen jou deze ingreep afraden, dan is het ook verstandig om jou hierbij neer te leggen.

 1. Zullen jouw familie en vrienden jou steunen in deze beslissing?

Zorg ervoor dat je een goede groep mensen hebt die jou ondersteunen. Zowel voor als na de ingreep. Onderzoek heeft aangetoond dat de mensen die op steun konden rekenen betere resultaten vertoonden en sneller herstelden na de ingreep. De kansen dat je op lange termijn dat gewicht ook blijft behouden is ook groter.

Vergewis jezelf ervan dat je voldoende communiceert met familie en vrienden. Communiceer over jouw wensen en doelen. Maar ook over jouw zorgen en onzekerheden. Dit zal ervoor zorgen dat ze jouw keuze verstaan. Het zal er ook voor zorgen dat ze gaan helpen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen met jou.

Je zult hulp nodig hebben van familie, vrienden en lotgenoten. Die leer je kennen op terugkomdagen, maar ook in online forums. Het is soms moeilijk om het belang van deze steun in te schatten voor de ingreep.

Bijvoorbeeld, zal jouw familie bereid zijn om hun voedingsgewoontes aan te passen? En de slechte voeding niet meer aan te kopen? Zullen ze rekening houden met jouw dieet wanneer jullie samen op restaurant gaan eten, zodat je niet in verleiding komt? Deze keuzes zullen jouw nieuwe levensstijl maken of breken.

Zullen er gevoelens van jaloezie opsteken van jouw partner of vrienden wanneer je meer aandacht begint te krijgen van mensen wanneer jullie uitgaan?

Zou jouw familie bereid zijn om mee te gaan sporten, zodat jij jouw doel kan behalen?

Ook al steunt jouw familie jou, is het heel belangrijk dat ze verstaan waarom ze mee moeten helpen bouwen aan nieuwe gewoontes. Praat met hen, bespreek wat je met de arts besproken hebt, stuur hen de volgende artikels door:

 • Het leven na een maagverkleining
 • Dieet na een maagverkleining (wat je mag en niet mag eten)
 • Bariatrisch dieet (hoe je moet eten)
 1. Ben je bereid om tot het uiterste te gaan om van jouw maagverkleining een succes te maken?

Samenvatting van welk bariatrische ingreep goed is voor jou

Ongeacht wat veel mensen denken, bariatrie is niet “de gemakkelijke manier”. Voldoen aan alle vereisten kan moeilijk zijn, zeker wanneer je de nieuwe routine net gewoon wordt. Bovendien kan het heel verleidelijk zijn om terug te keren naar jouw oude gewoontes na verloop van tijd.

Als je echt overweegt om een maagverkleining operatie te ondergaan, besloten hebt om één te doen of reeds een operatie gehad hebt in het verleden, deel alstublieft jouw ervaringen met ons. Het helpt andere bezoekers echt wel. Want heel veel mensen die deze pagina lezen worstelen met deze vraag. In heel wat gevallen kan jij dan de expert zijn die deze mensen helpen om hun keuze te maken.

Neem ook de tijd om de inbreng van andere bezoekers te lezen. Hun ervaringen kan jou helpen om beslissingen te nemen.

Waarom een maagverkleining misschien jou enige optie is

Volgens de Vigez, heeft 13% van de Vlamingen ernstige obesitas. Dat wil zeggen dat meer dan 1 persoon op 100 kampt met ernstige obesitas.

Ondanks de onontwikkelde standpunten en beledigende gewichtsdiscriminaties die de ronde doen, zijn mensen met obesitas niet lui, niet onwetend en hebben ze geen gebrek aan wilskracht. Kort samengevat, obesitas is niet jouw schuld.

Het is een samenloop van verschillende factoren die ervoor gezorgd heeft dat de obesitas cijfers de voorbije jaren gestegen is. Zowel in België als in de rest van de wereld. Deze factoren zijn onder andere:

 • Obesitas en onze genen: Honger-inducerende hormonen en het gewicht dat ons lichaam van nature uit “wilt” hebben, spelen hier vaak een rol bij. Dit wordt soms ook onze metabolisme ingesteld punt genoemd.
 • De invloed en marketing van ongezonde en hyperpalatable voedselkeuzes.
 • Onze veeleisende, tijdbeperkende levensstijl
 • Onze keuzes

Lang verhaal kort: we hebben miljoenen jaren evolutie die tegen ons werken. Waardoor we verleid worden om ons naar bepaalde voeding te keren die niet goed zijn voor onze gezondheid, en liefst in grote hoeveelheden. We worden constant gebombardeerd met negatieve invloeden. En heel wat mensen hebben een volle schema en vermoeiend leven. Waardoor gezond eten en genoeg bewegen bijna onmogelijk lijkt.

Bariatrie is niet voor iedereen en omhelst een aantal risico’s. Maar met bovenstaande factoren die ons in de andere richting trekken, kan het soms zijn dat een ingreep de enige manier is om op lange termijn verbetering te zien. Zowel fysiek als mentaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.