Gastric Bypass recepten

intermittent fasting na een maagverkleining

Intermittent fasting na een maagverkleining: is het wel veilig?

Wanneer ik tegen mensen zeg dat ik intermittent fasting doe, dan krijg ik altijd heel verdeelde reacties. Sommige mensen hebben er zelf goede ervaringen mee en zijn grote voorstander. Andere mensen hebben er slechte ervaring mee en raden het mij ten zeerste af. En dan heb je ook een groepje mensen die het nog niet geprobeerd hebben… maar hier wel een zeer uitgesproken mening over hebben. Maar is intermittent fasting na een maagverkleining überhaupt een goed idee?

Intermittent fasting is ook pas recent weer hot & trending geworden. Dus mensen zien het een beetje als de zoveelste dieetrend. Zoals zoveel trends zou het wel eens nadelen kunnen inhouden die nu nog niet bekend zijn. Het is ook door deze verdeelde meningen, de boeken die ik erover gelezen heb en de meningen rondom mij die ervoor gezorgd hebben dat ik lang getwijfeld heb om het een kans te geven. 

Boeken over intermittent fasting

Ik heb een aantal boeken gelezen over intermittent fasting en ik ben nogal op mijn honger blijven zitten. Niet omdat ze niet interessant waren. Maar ik had niet bijster veel interesse om 40 keer hetzelfde verhaal te horen over mensen die hiermee vermagerd zijn. Of om te horen hoe iemand hierdoor zijn doctoraat behaald heeft. Of een hele uiteenzetting over de wetenschap hierachter. Ik had het gevoel dat je elk boek gemakkelijk op één A4 kon samenvatten. En elk boek vertelt hetzelfde verhaal. Heb je er één gelezen, dan heb je ze allemaal gelezen.

Niettemin was mijn vraag over Intermittent Fasting na een maagverkleining hier nog niet mee opgelost. Er bestaan heel wat boeken over het vastendieet. Boeken over intermittent fasting na een maagverkleining is echter een ander verhaal. Daarom heb ik mijn zoektocht uitgebreid doorgezet op internet en bij de dokter. 

Onderzoek heeft aangetoond dat intermittent fasting wel wat voordelen met zich meebrengt, zolang het op de juiste manier wordt gedaan. Maar daar wordt het eerste belangrijke aandachtspunt meteen ook meegegeven: als je het op de juiste manier doet. Er bestaan heel wat verschillende manieren om intermittent fasting te doen. Bovendien bestaan er (voor zover ik weet) geen studies over het effect op lange termijn hiervan. Dus een belangrijke key takeaway hier is alvast: beslis je dat je intermittent fasting na een maagverkleining wilt doen => raadpleeg je arts of dat wel iets is voor jou en welke methode de beste is. 

Het vastendieet: wat is het? 

intermittent fasting na een maagverkleining
Foto door Stas Knop via Pexels

Als je de definitie van intermittent fasting breed wilt nemen dan is dit het routinematig op vaste tijdstippen vasten en op vaste tijdstippen eten. Bij intermittent fasting word je in theorie niet beperkt in wat je eet, enkel wanneer je eet. De voedselinname wordt dan volledig stopgezet, waardoor je dagelijkse energiebehoefte met ongeveer 60% beperkt kan worden. 

Er zijn verschillende variaties op intermittent fasting, en ze worden doorgaans aangeduid in termen van hoe ze zich verhouden. 

  • 5/2 : 5 dagen normaal eten, 2 dagen 500 kcal of minder (de vastendagen hoeven niet achter elkaar te gebeuren)
  • 16/8 : 16u vasten en 8u eten. Die 16u vasten kan ook tijdens je slaaptijd vallen. Dat is ook de reden dat de meeste mensen kiezen voor deze optie. Een overgroot deel van je vastenperiode breng je al slapend door. Dat maakt het nu toch ook wel wat gemakkelijker. 
  • 12/12: een andere (softere) benadering is 12u per dag vasten en 12u per dag eten. Dan eet je enkel bescheiden maaltijden en/of een paar snacks. 

Zoals eerder vermeld zijn de onderzoeken naar intermittent fasting nog in een redelijk vroeg stadium. Niettemin zijn er al een aantal gevaren die bekend zijn. Eén van de meest bekende (en ervaren) gevaren is hypoglykemie of een te laag bloedsuikerspiegel. Bepaalde mensen kunnen ook uitgedroogd raken. Daarnaast is het tot op heden ook nog niet bekend welk effect de timing van voedsel gedurende de dag heeft op de gezondheid van een mens… dus niet enkel op het gewicht. 

Niettemin is er wel al veel hoopgevend onderzoek gebeurd. Intermittent fasting blijkt wel een positieve invloed te hebben op het verlengen van de levensduur. Daarnaast zou het ook een aantal obesitas gerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker kunnen helpen voorkomen. Wat gewichtsverlies en onderhoud betreft, zijn de resultaten gemengd. Eerlijk gezegd is dit ook wat ik merk wanneer ik met mensen praat in mijn omgeving die dit gedaan hebben. 

Is intermittent fasting veilig na een maagverkleining?

Een maagverkleining helpt niet enkel om overtollig lichaamsgewicht te verliezen. Zo’n ingreep moet ook het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen helpen voorkomen. Daarnaast heeft het potentieel om slaapapneu, hoge bloeddruk en diabetes te verminderen en soms volledig te laten verdwijnen. 

Ik vond niet veel informatie over intermittent fasting na een maagverkleining. Na het rondzwerven in de donkere krochten van het internet ben ik terechtgekomen op de Penn Medicine website, waar een specialist in de materie (dokter Jullie Parrot) hier wat meer informatie over meegeeft. Blijkbaar is het zo dat de positieve effecten van een maagverkleining teniet kunnen gedaan worden door intermittent fasting. Na de operatie is het heel belangrijk dat ons lichaam de juiste vitamines, mineralen, vocht en voedingsstoffen blijven opnemen. 

Met andere woorden, intermittent fasting na een maagverkleining wordt niet aanbevolen. Dit omdat het opnemen van voedsel al drastisch beperkt wordt door de ingreep. Patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan krijgen de richtlijn om regelmatig kleine maaltijden te eten, in kleinere hoeveelheden. 

Voor mensen met een maagverkleining kan vasten het risico op uitdroging, slechte calorie-inname en braken vergroten. Het doel van een maagverkleining is om een langdurige gedragsverandering te creëren om gewichtsverlies en gezondheidsgerelateerde resultaten te behouden. De inname van voeding wordt door een maagverkleining als drastisch beperkt, dus is het eigenlijk geen goed idee om het te combineren met welk type dieet dan ook. Iemand die een maagverkleining heeft ondergaan moet gedurende de dag gezonde en beperkte maaltijden nuttigen op regelmatige tijdstippen. 

Hoe ik het vastendieet doe

Ik ben met deze informatie dan ook nog eens naar mijn dokter gestapt. Intermittent fasting kan wel nog altijd als je een maagverkleining hebt gehad, maar dan gewoon niet te extreem. De 12:12 vastenmethode is geschikt. Die biedt de mogelijkheid om nog door de dag heen maaltijden te nuttigen en toch te genieten van een vastenmoment. 

Heb je hier nog vragen over? Stel ze gerust in de comments hieronder of aan je dokter… die zal je aangepast advies kunnen geven op maat van jouw situatie. 

Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.