Gastric Bypass recepten

vastloper gastric bypass

Vastloper na een gastric bypass

© Vastloper na een gastric bypass foto by Sora Shimazaki from Pexels

Een gastric bypass onderga je wanneer je van je overgewicht af wenst te raken. Hoewel deze ingreep ook voor aanzienlijke goeie resultaten zorgt, kunnen er complicaties optreden. Eén van de meest bekende is het dumpingsyndroom, maar een andere is een vastloper na een gastric bypass. De naam verwijst naar het voedsel die vast blijft zitten in de vernauwde maagpouch of de darmopening na de operatie. 

Wat is een vastloper?

Na een gastric bypass-operatie wordt de maag verkleind tot een kleine pouch en wordt een deel van de dunne darm omgeleid zodat voedsel direct van de kleine maagpouch naar het midden van de dunne darm gaat. Dit beperkt niet alleen de hoeveelheid voedsel die men kan eten, maar ook de opname van calorieën en voedingsstoffen. De nieuwe anatomie van het spijsverteringsstelsel betekent echter ook dat voedsel soms kan vastlopen, vooral als het voedsel niet goed wordt gekauwd of als er voedsel wordt gegeten dat moeilijk te verteren is. Zo’n vastloper kan zeer onaangenaam zijn, maar het is niets levensbedreigend. 

Oorzaken vastloper na gastric bypass

Vastlopers kunnen om verschillende redenen optreden:

 • Slechte kauwgewoonten: Na een gastric bypass is het essentieel dat patiënten hun voedsel goed kauwen. Grote stukken voedsel kunnen niet gemakkelijk door de kleine opening van de maagpouch passeren, wat kan leiden tot een vastloper na een gastric bypass.
 • Slechte voedselkeuze: Voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn, zoals vlees met vezels, brood, rijst, en sommige rauwe groenten, kunnen gemakkelijk vastlopen. Het is belangrijk dat patiënten hun dieet aanpassen en voedsel kiezen dat gemakkelijker verteerbaar is.
 • Te snel eten: Het eten van voedsel te snel zonder voldoende kauwen verhoogt het risico op een vastloper. Patiënten moeten de tijd nemen om langzaam te eten en goed te kauwen.
 • Dehydratatie: Voldoende vochtinname is cruciaal na een gastric bypass. Uitdroging kan de vertering bemoeilijken en de kans op een vastloper vergroten.

Symptomen

De symptomen van een vastloper na een gastric bypass kunnen variëren, maar meestal omvatten ze:

 • Misselijkheid en braken: Dit zijn de meest voorkomende symptomen en kunnen onmiddellijk na het eten optreden.
 • Pijn in de bovenbuik: Dit kan optreden omdat het voedsel vastzit en druk uitoefent op de maagpouch.
 • Gevoel van volheid of druk: Patiënten kunnen een gevoel van ongemak of volheid ervaren, zelfs na een kleine maaltijd.
 • Moeite met slikken: Als voedsel vastzit, kan het moeilijk zijn om nieuwe happen door te slikken.

Preventie van vastlopers na een maagverkleining

Er zijn verschillende maatregelen die patiënten kunnen nemen om een vastloper na een gastric bypass te voorkomen:

 • Grondig kauwen: Patiënten moeten elk stukje voedsel minstens 20-30 keer kauwen voordat ze het doorslikken. Dit helpt om het voedsel voldoende af te breken, zodat het gemakkelijker door de nieuwe maagstructuur kan passeren.
vastloper gastric bypass maagverkleining

© Vastloper na een maagverkleining foto by cottonbro studio from Pexels

 • Kleine hapjes nemen: Het nemen van kleine hapjes en het langzaam eten van maaltijden kan helpen om een vastloper na een gastric bypass te voorkomen. Patiënten moeten de tijd nemen om van hun eten te genieten en goed te kauwen.
 • Geschikte voedingsmiddelen kiezen: Het vermijden van voedsel dat moeilijk te verteren is, zoals taai vlees, brood, rijst, en bepaalde rauwe groenten, kan helpen om vastlopers na een maagverkleining te voorkomen. Zachte, gemakkelijk verteerbare voedingsmiddelen zijn een betere keuze.
 • Voldoende hydratatie: Regelmatige vochtinname is essentieel om de spijsvertering soepel te laten verlopen. Patiënten moeten de hele dag door kleine slokjes water drinken.
 • Luisteren naar het lichaam: Patiënten moeten aandacht besteden aan de signalen van hun lichaam en stoppen met eten zodra ze zich vol voelen om overbelasting van de maagpouch te voorkomen.

Behandeling van een vastloper na een gastric bypass

Als een vastloper optreedt, zijn er verschillende stappen die je als patiënt kunt nemen:

 • Stop met eten en drinken: Zodra symptomen van een vastloper optreden, moeten patiënten onmiddellijk stoppen met eten en drinken om te voorkomen dat het probleem verergert.
 • Probeer te ontspannen: Het nemen van een paar diepe ademhalingen en proberen ontspannen kan helpen om de spieren van je spijsverteringsstelsel te kalmeren. Op deze wijze kan het voedsel gemakkelijker verder bewegen door je darmen. 
 • Medicatie: Soms kunnen artsen medicijnen voorschrijven om de spieren van de slokdarm en maag te helpen ontspannen en het voedsel verder te laten bewegen.
 • Medische interventie: In ernstige gevallen kan een endoscopie nodig zijn om het vastzittende voedsel te verwijderen.

Wat je moet onthouden over een vastloper na een gastric bypass operatie

Een vastloper is een mogelijke complicatie na een gastric bypass. Deze veroorzaakt voornamelijk ongemak en in uitzonderlijke gevallen potentieel gezondheidsklachten. Door aandacht te bestenden aan je eetgewoontes en je dieet kan je een vastloper grotendeels voorkomen. Het is belangrijk om goed te kauwen, geschikte voedingswaren te kiezen, langzaam te eten, en voldoende gehydrateerd te blijven. Als een vastloper na een gastric bypass optreedt, moet de patiënt goed weten hoe hij/zij moet reageren en wanneer het noodzakelijk is om medische hulp te zoeken.Met de juiste zorg en aandacht kunnen de risico’s op een vastloper na een gastric bypass aanzienlijk worden verminderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.