Gastric Bypass recepten

Kan ik een bariatrisch dieet volgen als ik geen maagverkleining heb gehad?

Kan ik een bariatrisch dieet volgen als ik geen maagverkleining heb gehad?

© Bariatrisch dieet zonder operatie by Prostock-Studio from iStockPhoto

Ik heb die vraag al ontvangen, meermaals zelfs. Kan ik een bariatrisch dieet volgen als ik geen maagverkleining heb gehad. We besparen je de spanning en kunnen meteen volmondig “ja” antwoorden op deze vraag. Het succes van een gastric bypass en andere types maagverkleiningen zit hem namelijk niet enkel in de ingreep, maar grotendeels aan het dieet dat je nadien genoodzaakt bent om te volgen. De ingreep faciliteert dit gewoon. Als je wilt zondigen, reageert je lichaam daar niet zo super op. Maar je kan dus perfect een bariatrisch dieet volgen en genieten van alle voordelen van een maagverkleining, zonder onder het mes te gaan. Maar het vergt dan wel iets meer karakter. 

Een bariatrisch dieet zonder ingreep

Als je bv “dieet schema 10 kilo afvallen” intikt in Google, komt er je een ellenlange lijst aan diëten tegemoet. Van het ziekenhuisdieet tot het keto-dieet, zonder intermittent fasting te vergeten en meer exotische diëten zoals het Pioppi dieet. Er is een dieet voorhanden voor iedereen die gewicht wilt verliezen. Maar veel mensen gaan ook over tot een bariatrisch dieet, aangezien deze hen ook heel gemakkelijk snel helpt afvallen. 

Iemand die een gastric bypass heeft ondergaan krijgt een dieet op maat van zijn arts of diëtist. Maar in grote lijnen komt het neer op de volgende regel: 60 gram eiwitten per dag. Daarnaast probeer je ook minder dan 10 gram suikers binnen te krijgen per maaltijd en een beperkte hoeveelheid vetten. Wil je het helemaal volgens de regeltjes doen, dan start je met de vloeibare fase van een bariatrisch dieet die een tweetal weken duurt. Daarna volgt de halfvaste fase, waarbij je voor 2 à 4 weken gepureerd voedsel eet. Daarna volgt de vaste fase, waar je eigenlijk terugvalt op een gewone voedingsgewoontes, maar beperkt volgens de regels van het dieet. Wil je het eens proberen en zien hoe dat voor je loopt, bekijk dan zeker één van onze dieetschema’s. 

Werkt zo’n dieet zonder ingreep? 

Gewicht verliezen is (rationeel gezien dan toch) niet moeilijk. Het is zo simpel als een gezond en gebalanceerd dieet te volgen die in lijn ligt met jouw behoeftes. Het probleem is, het is voor veel mensen niet zo simpel. Mensen die kampen met overgewicht kunnen soms last hebben van “vreetbuien”. Als het individu in staat is om deze slechte gewoonte te doorbreken, dan zal deze ook in staat zijn om gewicht te verliezen. Mensen die kiezen voor de ingreep worden gedwongen om deze slechte gewoonte te doorbreken omdat ze, na de ingreep, behoorlijk ziek kunnen worden als ze terugvallen in hun oude gewoontes. Het dumpingsyndroom is daar het meest bekend voorbeeld van.

Of je nu de ingreep hebt ondergaan of niet, als je een bariatrisch dieet volgt, dan zal je zienderogen gewicht verliezen. Het voordeel van dit dieet te volgen als je geen maagverkleining hebt ondergaan is dat als je deze een tijdje kan volgen, je maag na verloop van tijd vanzelf zal krimpen. Maar hier moet je wel enig geduld voor hebben en wat doorzettingsvermogen. 

Kan je een bariatrisch dieet volgen zonder maagverkleining? 

We hebben het reeds gezegd, maar om gewicht te verliezen hoef je geen ingreep te ondergaan. Maar voor sommige mensen gaat dat gewoon niet zo gemakkelijk, en dan is een maagverkleining voor mensen met morbide obesitas de enige uitweg. Veel patiënten hebben in het verleden tal van diëten gevolgd, maar zonder succes. Kiezen voor een maagverkleining is bijlange niet de gemakkelijke oplossing, wat sommige mensen ook mogen zeggen. Het vergt heel wat van de patiënt en heeft een impact voor de rest van je leven. En die impact vertaalt zich voornamelijk in je nieuw dieet, je bariatrisch dieet. 

bariatrisch dieet zonder maagverkleining

© Bariatrisch dieet zonder operatie by RDNE Stock project from Pexels

Hou je aan je plan

Wil je een succesvol een bariatrisch dieet volgen, dan is het superbelangrijk dat jij je aan je plan houdt. Mensen die een maagverkleining hebben gehad hebben geen keuze, of ze worden ziek. Maar als je geen ingreep hebt gehad, dan is de stap om te zondigen meteen veel kleiner. Dus wil je vermageren met dit dieet, zal je jezelf echt moeten houden aan dit dieet. Dag in, dag uit. Je zal jezelf moeten wijsmaken dat je een gastric bypass hebt ondergaan of dat je maag gekrompen is. Kan je jezelf zo overtuigen of zo doorbijten, dan zullen je hersenen je aanmoedigen om minder te eten en zal je dus ook vermageren. 

Verander je gewoontes

Als je het bariatisch dieet op de voet volgt, zal je heel snel resultaten zien. Je start meteen heel zwaar met de vloeibare fase om dan over te schakelen naar de kleine maaltijden. Maar naast het volhouden aan je dieet, is het belangrijk dat je andere slechte gewoontes afleert. Roken en drinken zijn twee belangrijke zaken waarmee je moet stoppen als je succesvol wilt zijn. En vergeet ook niet om te bewegen. Bewegen is zo belangrijk voor een geslaagd dieet. Het helpt ook om je huid strakker te houden. Naast je dagelijkse gewoontes, probeer een wandeling per dag in je routine te verwerken of een lichte workout. 

© Bariatrisch dieet zonder operatie by Valeria Boltneva from Pexels

Een bariatrisch dieet voor gewichtsverlies

Sommige mensen kiezen liever niet voor een maagverkleining. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Eerst en vooral, het is en blijft een ingreep die voor de rest van je leven een impact zal hebben op je levenskwaliteit (maar die deze ook aanzienlijk kan verbeteren). Bovendien komt niet iedereen in aanmerking voor een terugbetaling. Zelf je maagverkleining betalen kan een kostelijke bedoening worden. Maar dat wilt niet zeggen dat je het dieet niet kan volgen. 

Zo’n bariatrisch dieet werd ontworpen om ervoor te garanderen dat patiënten hun maag niet overbelasten na de ingreep, maar dat ze alsnog de juiste voeding en nutriënten binnenkrijgen. Je kan dit dieet dus perfect volgen, maar als je wat gezondheidsproblemen hebt dan raden we aan dat je toch eerst je arts raadpleegt vooraleer je hieraan begint. 

Heel wat zaken kunnen bijdragen aan obesitas, waaronder je genetische aanleg, emotionele reacties op bepaalde situaties of personen maar ook keuzes in je levensstijl. Diëten en bewegen kan onvoldoende zijn om gewicht te verliezen op lange termijn. Als je andere zaken niet aanpakt, dan is de kans bestaande dat je het gewicht weer bijkomt na je bariatrisch dieet. Daarom is het belangrijk om je te laten begeleiden door een specialist. 

Denk je dat een maagverkleining toch een betere optie is voor jou? Raadpleeg dan een arts, die zal jou het beste advies kunnen geven voor jouw specifieke situatie. 

Succes! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.