Gastric Bypass recepten

aankomen na gastric bypass

Aankomen na gastric bypass en hoe voorkomen

© Aankomen na gastric bypass Photo by Pavel Danilyuk from Pexels

We gaan je al meteen geruststellen, maar aankomen na een gastric bypass is zeker geen gegeven. Daarmee bedoelen we, niet iedereen die dit type maagverkleining ondergaat zal het meemaken. Maar het kan wel gebeuren. En als dat zo is, dan willen we jou meteen geruststellen dat je niet alleen bent en dat het niet betekent dat je ingreep voor niets was. 

Wil je weten hoe groot de kans is dat je zal aankomen na een gastric bypass en hoe je dat risico kunt verkleinen? Blijf dan hangen, we vertellen het je in detail. 

Aankomen na een gastric bypass of andere type maagverkleining

Na een gastric bypass val je gemiddeld 70% af van je overgewicht. Dus stel dat je 100 kg overgewicht hebt, dan zou je enkel door je ingreep 70 kg kunnen verliezen. Sommige mensen verliezen zelfs tot 80% van hun overgewicht op deze manier. Extra maatregelen nemen kan ervoor zorgen dat je al je overgewicht kwijtraakt… maar 70 à 80% is op zich ook al heel mooi meegenomen. 

Maar wat gebeurt er als je jouw laagste gewicht bereikt hebt? Kom je weer aan? Blijf je op dat gewicht zitten? Blijf je vermageren? Het antwoord is “ja” op alles. Maar, terug aankomen na een gastric bypass is wel één van de meest waarschijnlijke opties. 

Wist je dat… 

  • 80% van de mensen weer aankomen na een gastric bypass. Doorgaans behalen ze na een bepaalde periode hun laagste gewicht, en dan gaat dat gewicht weer omhoog. 
  • Hoe langer dat het geleden is dat je jouw ingreep hebt gehad, hoe groter de kans dat je weer aankomt. 
  • Gemiddeld komt er na 5 jaar weer 8% van je overgewicht bij. Daarmee bedoelen we: stel dat je 100 kilo te zwaar was en je verloor 70 kilo, dan is het mogelijk dat je in de 5 jaar na je ingreep weer 8 kilo bijkomt. 

Maar er is ook goed nieuws! De meeste mensen (80% van mensen met ernstige obesitas en 65% van de zeer zwaarlijvigen) behouden na 10 jaar nog steeds een gewicht dat minstens de helft lager ligt dan hun oorspronkelijke overgewicht. 

 

4 veelvoorkomende redenen waarom je weer aankomt na een gastric bypass

Verschillende factoren ervoor zorgen dat je weer zou kunnen aankomen na een gastric bypass of dat je minder gewicht verliest dan wat je graag had gezien. Hiervoor attent zijn en jezelf erop voorbereiden kan een wereld verschil maken in je strijd tegen overgewicht. 

1. Het gewicht dat je voor de operatie had

Veel mensen vragen zich af: waarom zou ik afvallen voor ik een maagverkleining onderga? Terechte vraag. Maar, een paar kilo’s kwijtspelen voor je operatie kan echt een wereld verschil maken in jouw verhaal. Eerst en vooral vermindert een pre dieet voor je maagverkleining het risico op complicaties tijdens en na de ingreep. Daarnaast verlaagt het je BMI waardoor je na de operatie meer gewicht kunt verliezen. Het verkleint ook de kans dat je later weer aankomt. 

2. Alcohol of drugs

Aankomen na een gastric bypass is een realiteit voor mensen die verslaafd zijn aan bepaalde middelen. Dit komt omdat je gemakkelijker kan terugvallen in oude gewoontes. Sommige mensen ruilen soms (onbewust) oude verslavingen in voor alcohol of drugs na de operatie. Let hier echt mee op. Alcohol en drugs zijn sowieso niet goed voor jou, maar na een gastric bypass kunnen ze soms zeer ernstige problemen veroorzaken. Kamp je met verslavingen, praat erover met je arts. 

aankomen na gastric bypass

© Photo by Andres Ayrton from Pexels

3. Gebrek aan steun

Zonder de steun van je familie, vrienden of een steungroep kan je na een gastric bypass gemakkelijk terugvallen in oude gewoontes. Je arts of diëtiste kan je nog zo goed adviseren, als je dat advies niet opvolgt of je hervalt in oude gewoontes dan zal je onverbiddelijk weer aankomen na je gastric bypass. Dus zorg ervoor dat je mensen rondom je hebt die je steunen, ga naar al je afspraken, wees eerlijk met je arts en diëtiste, … zo verzeker je jezelf dat je goed bezig bent en blijft. 

4. Emoties na je gastric bypass

Na je ingreep is het mogelijk dat je plots een grotere trek in eten krijgt of dat je een minder goed gevoel hebt bij jezelf, wat tot gewichtstoename kan leiden. Maar dit is eerder uitzonderlijk. Bij de meeste mensen neemt de trek in eten drastisch af na een gastric bypass en voelen ze zich snel beter. Maar wees hier alert voor, emoties zijn de grootste vijand bij gewichtsverlies. 

Aankomen na een gastric bypass: hoe voorkomen

Na een gastric bypass kan je weer aankomen. Dit gebeurt doorgaans nadat je jouw laagste gewicht bereikt hebt. Gelukkig is dit geen uitzonderlijk geval en bestaan er dus voldoende tools en acties die je kunt ondernemen om je gewichtstoename zo klein mogelijk te houden. 

aankomen na maagverkleining

© Photo by Anna Shvets from Pexels

1. Sluit je aan bij een goede steungroep voor mensen die een maagverkleining hebben ondergaan. 

Mensen die een maagverkleining hebben ondergaan en zich aansluiten bij een groep van gelijkgezinden hebben een BMI die gemiddeld 10% lager ligt dan mensen die geen steungroep hebben. Stof tot nadenken, niet? 

2. Pak vreetbuien aan

Onderzoek heeft reeds aangetoond dat mensen die last hebben van vreetbuien minder gewicht verliezen na de ingreep. De oorzaak achterhalen van zo’n vreetbuien en hulp zoeken hiervoor is dus wel aangeraden. Zo zal de kans op aankomen na een gastric bypass sterk verminderd worden. 

3. Probeer om zoveel mogelijk gewicht te verliezen voor de ingreep. 

Mensen met morbide obesitas (BMI tussen 40 en 49.9) tonen betere cijfers dan super obese mensen (BMI van 50 of meer) wanneer het aankomt op een goed gewicht behouden na een maagverkleining. Zit je in de eerste groep, dan is de kans 15% hoger dat je niet zal aankomen na je gastric bypass. 

4. Pak alcohol- en drugsproblemen aan

Alcohol en drugsproblemen zijn een prioriteit die je eerst moet aanpakken voor je een maagverkleining ondergaat. Zoek dus hulp als je het gevoel hebt dat je hiermee struggelt. Eerst en vooral: deze zaken zijn gewoon niet gezond. Maar bovendien kan een alcohol- of drugsproblematiek voor reële problemen zorgen na je operatie. Alcohol en drugs moet je bespreken met je arts en psycholoog voor de ingreep. We weten dat het niet fijn is, maar wees daar open en eerlijk over met deze mensen. Zij weten als geen ander hoe je dergelijke problemen aanpakt. Je ondergaat een maagverkleining voornamelijk om gezonder te worden… deze zaken aanpakken moet hier ook aan bijdragen. Aankomen na een gastric bypass is maar een miniem probleem hiermee vergeleken. 

5. Volg de richtijnen van jouw arts op de voet

We kunnen het niet voldoende herhalen, maar jouw dokter is de specialist wanneer het aankomt op jouw WLS-journey. Wat je ook allemaal leest online of hoort van andere mensen, er is maar één iemand die alle waarheid in pacht heeft en dat is jouw chirurg. En het lijkt logisch wanneer we het zo zeggen, maar we zien toch vaak dat mensen heel snel na hun ingreep zich laten beïnvloeden door andere mensen of dingen die ze online zien. En dan plots voor je het weet ben je aangekomen na je maagverkleining. Een goede chirurg is niet enkel je beste kameraad tijdens de operatie, maar hij blijft je ook ondersteunen om verder af te vallen. 

6. Zoek hulp als je jezelf niet goed in je vel voelt na de ingreep

Aankomen na een gastric bypass kan heel wat oorzaken hebben. Je mentaal welzijn is daar een grote speler in. Heb je het gevoel dat je na de operatie meer honger hebt dan voordien of dat je mentaal uit balans bent? Praat dan met de specialisten die je hebben begeleid in je journey. Negeer je deze gevoelens, dan is aankomen na je gastric bypass een realiteit die er sneller zal zijn dan je zou willen. Naast je arts en psycholoog kan het ook helpen om lotgenoten te zoeken die hetzelfde hebben meegemaakt. Aarzel dus zekere niet om te posten op onze Facebook-pagina om je ervaringen te delen of hulp te vragen. 

7. Blijf het nutritioneel advies volgen van je diëtist

Je bent veel afgevallen en je voelt je beter? Prima! Zo hoort het ook. Maar laat je hierdoor niet misleiden. Het is belangrijk dat je het advies van je diëtist blijft volgen ook nadat je jouw gewicht behaald hebt. Mensen die begeleiding krijgen en volgen van een voedingsexpert blijven op de langere termijn beter op gewicht. Een goede chirurg werkt doorgaans met een voedingsdeskundige of kan je naar ene doorverwijzen. Blijf dus die mensen hun advies volgen, het is echt belangrijk om succesvol te zijn en blijven in je gewichtsverlies. 

Wat als bovenstaande tips niet helpen en je blijft aankomen na een gastric bypass?

Ook al hou je rekening met alle bovenstaande tips, er zal altijd een kans bestaan dat je zal aankomen na een gastric bypass (hoewel ze al sterk verminderd zullen zijn). Blijf je aankomen na je maagverkleining, bespreek dan de volgende zaken met je behandelende arts: 

  • De omvang van jouw stoma: De connectie tussen jouw maag en dunne darm wordt bij sommige patiënten weer groter na de operatie. Als jouw arts kan vaststellen dat dit het geval is bij jou, kan het helpen om dit wat aan te spannen. Daarna zal je weer goed op weg zijn om af te vallen. 
  • Jouw maag laten verkleinen/aanspannen. Jouw maag zal na verloop van tijd weer gaan uitrekken. Zeker als je regelmatig overeet (wat we ten strengste afraden natuurlijk). Het kan dus zijn dat het helpt om je maag te laten verkleinen na verloop van tijd om weer gewicht te verliezen. 
waarom verdikken na gastric bypass

© Photo by Andres Ayrton from Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.