Gastric Bypass recepten

Aankomen na een gastric bypass operatie

Aankomen na gastric bypass operatie en 9 manieren om dit te voorkomen

Aankomen na een gastric bypass is niet iets wat zeker zal gebeuren. Maar het kan wel gebeuren. 

 Wil je weten hoe groot die kans is en hoe je het risico kunt verkleinen? Lees dan verder!

Aankomen na een gastric bypass of maagverkleining

8% zal bijkomen na een gastric bypass of ander type maagverkleining

Na een laparoscopische gastric bypass valt men gemiddeld 70% van hun overgewicht af. Dus stel, je hebt 100 kilo overgewicht, dan zou je gemiddeld 70 kilo kunnen verliezen. Sommige mensen verliezen zelfs tot 80% van hun overgewicht.

Maar wat gebeurt er als je jouw laagste gewicht bereikt hebt? Komen mensen weer aan? Ja, dat kan gebeuren:

  • 80% van de mensen komt weer iets aan na het bereiken van hun laagste gewicht.
  • Hoe langer het geleden is sinds de operatie, hoe groter de kans dat men weer aankomt.
  • Gemiddeld komen mensen 8% van hun oorspronkelijke overgewicht weer aan binnen 5 jaar. Dus als iemand 100 kilo te zwaar was en 70 kilo verloor, zou die persoon in de komende 5 jaar gemiddeld 8 kilo kunnen aankomen.

Maar er is ook goed nieuws! De meeste mensen, 80% van degenen met ernstige obesitas en 65% van de zeer zwaarlijvigen, behouden na 10 jaar nog steeds een gewicht dat ten minste de helft lager is dan hun oorspronkelijke overgewicht.

Aankomen na gastric bypass: 4 veelvoorkomende redenen waarom je aankomt na een maagverkleining

Verschillende factoren zorgen ervoor dat de kans dat je gaat verdikken na een gastric bypass of minder gewicht verliest dan wat je graag had gewild. Deze factoren aankaarten en jezelf erop voorbereiden kunnen een wereld verschil maken.

1. Het gewicht dat je voor de operatie hebt

Je vraagt je misschien af: waarom zou ik afvallen vóór de gastric bypass? Hoewel het tegenstrijdig lijkt, helpt het verliezen van een paar kilo’s vóór de operatie echt. Het vermindert het risico op complicaties, verlaagt je BMI waardoor je na de operatie meer gewicht kunt verliezen én verkleint de kans dat je later weer aankomt.

2. Alcohol of drugs

Mensen die verslaafd zijn aan bepaalde middelen hebben een grotere kans om weer aan te komen na de gastric bypass. Ze kunnen makkelijk terugvallen in oude gewoontes. Sommigen ruilen hun oude verslaving zelfs in voor alcohol of drugs na de operatie. Let op: alcohol en bepaalde drugs kunnen ernstige problemen veroorzaken na de gastric bypass.

3. Gebrek aan ondersteuning

Zonder steun van je familie, vrienden of een steungroep kan je na een gastric bypass makkelijk terugvallen in oude gewoontes. Ook als het ziekenhuis of de arts je niet goed adviseert of opvolgt bij je nieuwe levensstijl, kan dit leiden tot gewichtstoename. Zorg er dus voor dat je ook echt naar al je afspraken gaat, zo verzeker je jezelf dat je goed bezig bent en blijft. 

4. Psychologische staat na de operatie

Na de operatie kan een grotere trek in eten en een minder goed gevoel bijdragen aan gewichtstoename. Maar dit komt niet vaak voor. Bij de meeste mensen neemt de trek in eten af en voelen ze zich beter na de operatie.

aankomen na gastric bypass

© Photo by Andres Ayrton from Pexels

aankomen na maagverkleining

© Photo by Anna Shvets from Pexels

waarom verdikken na gastric bypass

© Photo by Andres Ayrton from Pexels

Aankomen na een maagverkleining: hoe voorkom je of keer je dit fenomeen om?

Na een maagverkleining kun je weer aankomen, vooral nadat je je laagste gewicht hebt bereikt. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om die gewichtstoename zo klein mogelijk te houden.

1. Sluit je aan bij een goede steungroep voor mensen die een maagverkleining hebben laten doen

Mensen die een maagverkleining hebben gehad en meedoen in een steungroep hebben gemiddeld een 10% lagere BMI dan degenen die niet bij zo’n groep zitten.

2. Stop met vreten vlak voor de ingreep

Onderzoek wijst uit dat mensen met vreetbuiten minder gewicht verliezen na de ingreep. Hulp zoeken voor die vreetbuiten voor de ingreep zal ervoor zorgen dat je minder kans zult hebben om gewicht bij te komen na de maagverkleining.

3. Probeer zoveel mogelijk gewicht te verliezen voor de ingreep

Het percentage patiënten die op z’n minst de helft van hun overgewicht niet meer bijkomen na een maagverkleining is bijna 15% hoger bij de mensen met morbide obesitas (BMI tussen 40 en 49.9) dan bij de super obese mensen (BMI van 50 of meer).

4. Pak alcohol- en drugsproblemen aan

Als je voor de maagverkleining problemen hebt met alcohol of drugs, zoek dan hulp. Dit helpt complicaties na de operatie te voorkomen. Alcohol en drugs komen aan bod in het gesprek met de psycholoog voor de operatie. Wees daarbij open en eerlijk, en werk samen om deze problemen aan te pakken.

5. Volg de richtlijnen van jouw arts op de voet

Het lijkt logisch, maar veel mensen volgen het eerste jaar de adviezen van hun arts en laten het daarna versloffen. Na een paar jaar komen ze dan weer aan. Een goede chirurg helpt je niet alleen tijdens de operatie, maar ondersteunt je ook bij het blijvend afvallen.

6. Zoek hulp als je tekorten hebt of je een gebrek aan welzijn ervaart na de operatie

Voel je na de operatie een grotere trek in eten of merk je dat je mentaal uit balans bent? Praat dan met je bariatrische team. Als je deze gevoelens negeert, kan je weer aankomen. Naast gesprekken met je arts en psycholoog, kan het helpen om contact te hebben met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, bijvoorbeeld in een steungroep

7. Blijf het nutritioneel advies volgen

Mensen die begeleiding krijgen van een voedingsexpert blijven op de lange termijn beter op gewicht. Een goede maagverkleiningsarts werkt vaak samen met een voedingsdeskundige of kan je naar één doorverwijzen. Zo hoef je zelf niet te zoeken. Blijf deze begeleiding volgen; het is echt belangrijk voor je succes en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Aankomen na gastric bypass: wat als bovenstaande tips niet helpen?

Ook al hou je bovenstaande zaken goed in de gaten, er zal altijd een kans blijven bestaan dat je gaat aankomen na een gastric bypass operatie. Bespreek de volgende punten met jouw arts als je alles goed doet maar dat je gewicht blijft aankomen na een gastric bypass operatie:

  • De omvang van jouw stoma
    De connectie tussen jouw maag en de dunne darm wordt bij sommige patiënten groter na de operatie.

Als jouw chirurg kan vaststellen dat dit is wat met jou gebeurt, kan het helpen om deze connectie wat aan te spannen. Dan ben je weer goed op weg om af te vallen na een gastric bypass.

  •  Jouw maag laten verkleinen/aanspannen.

Als jouw maag zich uitgerekt heeft in de loop van de tijd, kan het helpen om deze te laten verkleinen of aan te spannen om gewichtsverlies te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.