Gastric Bypass recepten

keto dieet na maagverkleining

Mag ik een keto dieet volgen als ik een maagverkleining heb gehad?

© Keto dieet na maagverkleining foto by SewcreamStudio from IStockphoto

Meer en meer patiënten die een maagverkleining hebben gehad wensen een keto dieet te volgen. Het keto dieet kenmerkt zich door de hoge inname van vetten, een matige hoeveelheid eiwitten en heel weinig koolhydraten. Dit dieet heeft het leven van heel wat mensen al veranderd en zijn strepen al verdiend als het gaat om gewichtsverlies. Echter, het is niet voor iedereen. Een bariatrisch dieet onderscheidt zich door het feit dat men (onder andere) voorzichtig is met de inname van vetten. Dus wens je als bariatrisch patiënt een keto dieet volgen, dan moet je toch een aantal zaken in overweging nemen. 

Eerst en vooral, en dit kunnen we niet voldoende benadrukken, is het van belang dat je jouw wensen met je arts en/of diëtiste bespreekt. Die zal je meteen meegeven of dit dieet al dan niet voor jou in aanmerking komt. Ga zeker niet op eigen initiatief een keto dieet volgen zonder dit te bespreken met je arts. 

Wat is een keto dieet? 

Het keto dieet is een koolhydraatarm, vet- en eiwitrijk  dieet dat het lichaam in een staat van ketose brengt. In ketose gebruikt het lichaam vet in plaats van koolhydraten als primaire energiebron. Zo’n dieet omvat het consumeren van ongeveer 70% vet, 20% eiwitten en 10% koolhydraten van de totale calorie-inname. 

Voordelen van een keto dieet na een maagverkleining

Als je arts dit dieet voor jou goedkeurt, dan kan dit dieet een aantal voordelen met zich meebrengen. De voordelen zijn:

Versneld gewichtsverlies: Na een maagverkleining kan een keto-dieet helpen om het gewichtsverlies te versnellen. Doordat het lichaam vet als brandstof gebruikt, kunnen vetreserves sneller worden aangesproken.

Verminderde honger: Het keto-dieet staat erom bekend dat het de eetlust vermindert, wat nuttig kan zijn voor patiënten die moeite hebben met het aanpassen aan kleinere portiegroottes na de operatie.

Verbeterde metabolische gezondheid: Een keto-dieet kan helpen bij het verbeteren van insulinegevoeligheid en het verlagen van bloedsuikerspiegels, wat belangrijk is voor mensen die risico lopen op diabetes type 2.

Uitdagingen

Voedingsopname: Na een maagverkleining kan het moeilijk zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het keto-dieet kan deze uitdaging vergroten vanwege de beperkte voedselkeuzes. Patiënten moeten zorgvuldig plannen om tekorten aan vitaminen en mineralen te voorkomen.

Eiwitinname: Het is cruciaal dat patiënten na een maagverkleining voldoende eiwitten binnenkrijgen om spierverlies te voorkomen en wondgenezing te bevorderen. Het keto-dieet biedt hier ruimte voor, maar de focus op vetten kan soms ten koste gaan van de eiwitinname.

Hydratatie: Een laag koolhydraatdieet kan leiden tot verhoogde uitscheiding van water en elektrolyten. Patiënten moeten zorgen voor voldoende vochtinname en mogelijk elektrolytensupplementen gebruiken om uitdroging en onevenwichtigheden te voorkomen.

Tolerantie van voedsel: Na een maagverkleining kunnen bepaalde voedingsmiddelen moeilijk te verteren zijn. Patiënten moeten hun lichaam goed in de gaten houden en mogelijk bepaalde vette of vezelrijke voedingsmiddelen vermijden die ongemak veroorzaken.

keto dieet na maagverkleining

© Keto dieet na maagverkleining foto by SewcreamStudio from IStockphoto

Praktische tips voor het volgen van een keto dieet na een maagverkleining

Consulteer een professional: Het is van essentieel belang om met een diëtist of arts te overleggen voordat je van start gaat met een keto dieet. Zij zullen je een voedingsplan helpen opstellen dat voldoet aan de speficieke behoefte van jouw maagverkleining.  

Stapsgewijze aanpak: Begin langzaam met het verminderen van koolhydraten om de kans op bijwerkingen zoals de ‘keto-griep’ te minimaliseren.

Focus op de kwaliteit van de vetten: Kies voor gezonde vetten zoals avocado, noten, olijfolie en vette vis. Vermijd bewerkte en transvetten.

Eiwitrijke voeding: Zorg ervoor dat elke maaltijd een goede bron van eiwitten bevat, zoals mager vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Voedingssupplementen: Overweeg het gebruik van voedingssupplementen om tekorten aan vitaminen en mineralen te voorkomen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor B-vitamines, ijzer, calcium en vitamine D.

Wat je moet onthouden

Het volgen van een keto-dieet na een maagverkleining kan verschillende voordelen bieden, waaronder versnelde gewichtsverlies en verbeterde metabolische gezondheid. Echter, vanwege de specifieke voedingsbehoeften en beperkingen na de operatie, is het essentieel om zorgvuldig te plannen en regelmatig medisch toezicht te houden. Door een gebalanceerde benadering te kiezen en advies van professionals in te winnen, kunnen patiënten succesvol een keto-dieet volgen en hun gezondheidsdoelen bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.