Zelf pindakaas maken

15 min

easy

1 pot

© Zelf pindakaas maken foto by Karolina Kaboompics from Pexels

Pindakaas is een bestanddeel dat je veel zal gebruiken wanneer je een gastric bypass dieet volgt. Het dient als vervanger in gebak en bron van proteïnen. In de winkel zal je heel wat verschillende versies terugvinden die elk hun eigen specifieke smaak en consistentie hebben. Maar, pindakaas in de winkel zit vaak boordevol additieven en soms toegevoegde suikers. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Gelukkig is zelf pindakaas maken eigenlijk best wel makkelijk.

Als je zelf pindakaas wilt maken met dit recept heb je maar 1 à 2 ingrediënten nodig. Bovendien staat je pindakaas er in een goeie 10 minuten. Ook leuk om samen met de kinderen te maken.

Zelf pindakaas maken: enkele tips

Voor je begint met zelf pindakaas te maken geven we je toch graag een aantal tips mee.

  • Dit recept is best wel gemakkelijk, maar je hebt toch iets van geduld nodig. Je keukenmachine moet bijna 10 minuten draaien. Niet aan één stuk door, of je loopt het risico dat je deze kapot zal maken. Ik laat doorgaans mijn machine 30 seconden draaien en dan weer 1 minuut rusten. Lijkt allemaal niet zo lang, maar geloof me als je ongeduldig bent van aard en je bent gewoon aan het wachten om verder te doen kan dit heel lang lijken.
  • Je zult de keukenmachine vaak moeten stoppen. Dit hebben we in het vorig puntje al vermeld maar is echt van belang. Zelf pindakaas maken kan behoorlijk belastend zijn voor de motor van je foodprocessor. Probeer de rusttijd te gebruiken om de pasta die geleidelijk aan vorm krijgt van de wanden van de machine te schrapen.
  • De hoeveelheid pindanoten die je gebruikt moeten in verhouding zijn met de omvang van je foodprocessor. Mijn foodprocessor is er eentje van 3l en ik doe er maximaal de helft in van pindanoten. Meer dan de helft zou je beter ook vermijden. Gezien de snelheid waarop je een nieuwe batch pindakaas kan maken, zou ik dus ook niet overdrijven wanneer je er maakt.
  • Je hebt niets anders nodig dan pindanoten, en misschien wat zout. Je kan zowel gezouten als ongezouten pindanoten gebruiken voor dit recept. Als je noten niet gezouten zijn dan zal je waarschijnlijk wat zout moeten toevoegen. Persoonlijk doe ik de helft gezouten pinda’s en de andere helft ongezouten. Als de hele batch noten gezouten is dan is de smaak voor mij te uitgesproken. Maar je kan hiermee experimenteren uiteraard.

De voedingswaarden hieronder vermeld staan gelijk aan ongeveer 20 gram pindakaas.

No Reviews

Ingredients

Adjust Servings
260 gram pinda's (gezouten of ongezouten)
Optioneel
Zout

Nutritional Information

130 kcal
4 gram eiwitten
3 gram koolhydraten
11 gram vet

Directions

1.

Doe de pinda's in je keukenmachine en laat die 30 seconden draaien. In het begin krijg je een behoorlijk klonterige massa met veel brokken. Na 30 seconden stop je de machine om die 1 minuut te laten rusten. Gebruik die tijd om de pinda's van de zijkant te schrapen en te vermengen met de rest. De eerste keren dat je de keukenmachine zal laten draaien kan het onmogelijk lijken dat deze massa heerlijke pindakaas zal worden zonder dat je er iets van olie aan toevoegt, mar doorbijten is hier de boodschap.
Alles goed loopt zal de consistentie evolueren van klonterige massa, naar iets minder klonterig tot een plakkerige massa dat heel hard aan elkaar hangt. Blijf geloven in het proces en je zult zien dat je massa uit elkaar zal vallen en uiteindelijk een zachtere massa zal worden tot het een romige textuur krijgt. Heb je nog geen zout toegevoegd of ongezouten pinda's gebruikt, vergeet deze dan zeker niet toe te voegen.
Mark as complete
2.

Experimenteer

Hou je van stukjes pinda in je pindakaas dan kan je, nadat je een romige structuur hebt bereikt nog wat pinda's in je textuur smijten en deze nog wat laten draaien. Zo bekom je pindakaas met stukjes pinda's in.
Mag het voor jou toch nog wat smeuïger, dan kan je wat arachideolie toevoegen. Doe dit echter wel geleidelijk aan. De textuur van pindakaas kan heel snel evolueren.
Mark as complete

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.