Platbrood maken: heerlijk en makkelijk kikkererwten recept

15 min

easy

6

© Platbrood maken photo by Alev from Pexels

Ik zal niet liegen, ik hou wel van een goed aperitiefje. Als het kon, elke dag. Maar echt gezond (en goed voor het gewicht) is dat niet. Daarom probeer ik altijd om gezonde alternatieven hiervoor te vinden. Platbrood, of flatbread, kan je voor verschillende zaken gebruiken. Het kan dienen om een heerlijke pita mee te maken, maar ik gebruik het ook bij de aperitief om in humus te doppen of andere heerlijke dipsausjes. Voor deze gelegenheid wil ik dus ook zelf mijn platbrood maken. Met dit recept maak je niet enkel gezonde flatbread, maar bovendien krijg je er ook wat eiwitten mee binnen. Life as it should be dus!

Wat is het?

Traditioneel is platbrood eigenlijk ongezuurd brood, dat zonder gist wordt gemaakt. Meel, water en zout zijn de hoofdingrediënten. Het wordt plat uitgerold en gebakken, meestal in een steenoven. Hoewel het oorspronkelijk uit het oude Egypte komt, hebben veel culturen versies van flatbread. Van naan in Afghanistan en India tot de tortilla in Midden- en Zuid-Amerika en de piadina in Romagna, Italië, het platbrood wordt zowat overal gemaakt.

Zelf platbrood maken

Je kunt veel doen met platbrood. Je kunt het gewoon eten, wat lekker is, of het gebruiken in plaats van ander brood. Veel mensen maken graag hun eigen pizza met platbrood. Je voegt gewoon saus, kaas en beleg toe. Bak ongeveer 10 minuten in de oven op 200 graden en je zult een heerlijk resultaat hebben. Het heeft een trek weg van pizza. Pizzadeeg is trouwens ook een soort platbrood.

Platbrood kan ook gebruikt worden om een stevige sandwich van te maken. Je kunt er veel vlees of groenten op kwijt en de saus die je toevoegt maakt het brood niet klef. Probeer eens knoflooksaus, die in gyros wordt gebruikt, op wit brood.

Met onderstaand recept kan je zelf platbrood maken voor een 4 à 6 porties. Afhankelijk van hoeveel je kan eten. Het voordeel is dat je wat overblijft gemakkelijk kan invriezen nadien.

No Reviews

Ingredients

Adjust Servings
240 gram Gekookte kikkererwten
240 gram yoghurt
240 ml warm water
15gram bakpoeder
15gram zout
600 gram bloem

Nutritional Information

459 kcal
13 gram eiwitten
90 gram koolhydraten
16 gram vetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.