Gastric Bypass recepten

Een paar gezonde alternatieven voor de eindejaarsfeesten

Hier geven we je een paar gezonde alternatieven voor die uitgebreide maaltijden tijdens de eindejaarsfeesten (of op andere feestelijke momenten in het jaar).

December staat voor de deur en dat betekent dat het seizoen om u te laten verleiden met rasse schreden nadert. Terwijl het koude weer strenger wordt en de feestjes zich beginnen op te stapelen is het gemakkelijk om weer terug te vallen in slechte gewoontes. Daarom hebben we een paar gezonde alternatieven op een rij gezet zodat jij jou minder schuldig zal voelen tijdens de eindejaarsperiode (en alle festijnen die ermee gepaard gaan).

Honing

Dankzij de grote hoeveelheid suiker dat erin zit, is honing zoeter dan gewone suiker. Hoewel deze vorm van suiker niet top is, het bevat nog steeds minder calorieën dan gewone suiker en het kan gebruikt worden in de meeste recepten als alternatief voor suiker. Probeer het maar in een gebak.

Een eetlepel honing (15 gram) bevat:

 • Kcal: 64
 • Vet: 0 gr
 • Koolhydraten: 17.3 gr

Al sander alternatief kan je ook op zoek gaan naar siropen die geen suiker bevatten.

Magere Griekse yoghurt

Als je op jouw gewicht let, dan is Griekse yoghurt jou niet vreemd. Griekse yoghurt bevat namelijk veel proteïnen, weinig calorieën en kan perfect gebruikt worden als substituut voor room wanneer je kookt.

100 gram magere Griekse yoghurt bevat:

 • Kcal: 68
 • Koolhydraten: 6 gr
 • Proteïnen: 5 gr

Als je verzot bent op pasta’s met room, probeer dan het volgende uit. Vermeng wat water dat je gebruikt hebt om jouw pasta te koken in Griekse yoghurt. Vermeng dit met de pasta. De zetmeel van de pasta zal zich binden met de yoghurt en zal zorgen voor een romige en heerlijke saus. Voeg nog een beetje zout en peper toe, en wat groenten en jouw pasta is etensklaar.

Ongezoete appelmoes

Fruit gebruiken als substituut voor boter? Je denkt waarschijnlijk dat we op ons hoofd gevallen zijn. En toch. Voor zoetere recepten zoals brownies of cupcakes, kan je de hoeveelheid boter wisselen met dezelfde hoeveelheid (fijn gemixte) appelmoes. Appelmoes biedt dezelfde consistentie als boter, maar bevat 0 gram vet, een beetje meer natuurlijke zoetstoffen en minder calorieën. Vergeet wel niet dat dit jouw gerecht wel zoeter zal maken.

100 gram appelmoes bevat:

 • Kcal: 68 gr
 • Koolhydraten: 17 gr
 • Vet: 0,2 gr

Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken in ons recept voor proteïne brownies.

Koolhydraten in volkoren vorm

Volkoren rijst, volkoren pasta en volkoren bloem… Overgaan naar de volkoren versie van koolhydraten zal de smaak van jouw voeding niet compromitteren. Maar het zal wel extra vezels toevoegen aan elke maaltijd. Volkoren bloem heeft dezelfde bakkwaliteiten als witte bloem, met dezelfde nutriënten, vitaminen en mineralen.

100 gram volkoren bloem bevat:

 • Kcal: 340
 • Vet: 2.5 gr
 • Proteïnen: 13 gram

Toast met kaas kan zo heerlijk smaken tijdens de eindejaarsfeesten. Probeer dus om de witte koolhydraten te vervangen door de bruine en je zal een verschil merken. Bovendien kan het voor bepaalde personen gemakkelijker te verteren zijn, voor mensen die problemen hebben om wit brood te verteren in de maagzak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.