Gastric Bypass recepten

waarom eiwitten zo belangrijk zijn na een maagverkleining

Waarom eiwitten zo belangrijk zijn na een maagverkleining

Een maagverkleining is een grote stap naar een gezonder leven. Maar het is niet zo dat eens je de ingreep hebt ondergaan je vrij bent van alle verplichtingen. Er komt heel wat bij kijken na een ingreep. Na de ingreep, moet je goed opletten wat je eet en ook hoeveel. Eén van de zaken die je echt goed in de gaten zult moeten houden na jouw ingreep is je dagelijkse inname eiwitten.

Waarom eiwitten zo belangrijk zijn na een maagverkleining

Elke cel, spier en orgaan in jouw lichaam is gemaakt van eiwitten. En die eiwitten breken af. Je moet deze dus vervangen. En dit wordt nog belangrijker na een maagverkleining omdat je de hoeveelheid calorieën die je dagelijks binnenkrijgt beperkt. Dit betekent dat, verhoudingsgewijs, heel veel van die calorieën proteïnen moeten zijn.

Proteïnen helpen jouw lichaam op heel wat manieren na een maagverkleining. Het behoudt en bouwt spiermassa op dat essentieel is voor gewichtsverlies. Door jouw lage caloriedieet loop je al sterk het risico op een verminderde spiermassa. Als jouw lichaam niet voldoende eiwitten krijgt, zal het nog meer jouw spieren afbreken om te compenseren. Eiwitten helpen jouw lichaam ook om te herstellen van de ingreep. Andere voordelen zijn een gezondere huid, nagels en haar. Maar ook een beter functionerend immuunsysteem. Proteïnen geven je langer een vol gevoel, waardoor je minder honger zult hebben tussen twee maaltijden.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Jouw arts of diëtist zal je vertellen hoeveel eiwitten je juist nodig hebt na jouw ingreep. Maar er zijn toch een aantal algemene regels die voor de meeste patiënten gelijkaardig zijn. Doorgaans zou iemand die een maagverkleining heeft gehad tussen de 60 à 80 gram proteïnen dagelijks moeten eten. Afhankelijk van de ingreep kan dit oplopen tot 90 gram of meer.

Het is weliswaar belangrijk dat je luistert naar jouw arts. Hij/zij weet beter dan ons wat jouw specifieke noden zijn. Teveel proteïnen kunnen ook voor problemen zorgen na een maagverkleining. Vooral als je niet voldoende drinkt. De meeste patiënten moeten tussen 1.5l à 2.5l water drinken per dag. Als je uitgedroogd bent zullen eiwitten er namelijk voor zorgen dat je geen andere belangrijke voedingsstoffen meer opneemt.

Tips om meer eiwitten in jouw dieet te brengen

Eet eerst jouw proteïnen. Op deze wijze weet je zeker dat als je teveel hebt en de rest niet meer op krijgt, je toch de juiste hoeveelheid eiwitten binnen hebt.

Experimenteer een beetje met proteïne shakes. Deze zijn een fantastische manier om extra proteïnen in jouw dieet te krijgen. Bovendien zijn ze in een groot aantal smaken te verkrijgen.

Hoe magerder het eiwit, hoe minder calorieën het zal hebben en hoe meer je ervan kunt eten. Kip en kalkoen zijn een geweldige bron van magere proteïnen.

Hou een voedseldagboek bij. Op deze wijze kan je goed in de gaten houden of je wel voldoende eiwitten binnenkrijgt elke dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.