Gastric Bypass recepten

Nieuwe verslavingen na een maagverkleining

Een maagverkleining kan een ongewild effect hebben op de hersenen. Het kan, in heel weinig gevallen, de risico’s op zelfmoordgedachten verhogen, alcoholisme in de hand werken en andere impulscontrole stoornissen in de hand werken. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat mensen na een maagverkleining nieuwe verslavingen ontwikkelen.

Kruisverslaving

Eén theorie hiervoor is dat de ingreep de baan zou vrijmaken voor een controversieel fenomeen, kruisverslaving genaamd. Onderzoeken suggereren dat 40% van de mensen die obesitas hebben en bariatrie overwegen, gediagnosticeerd kunnen worden met “voedselverslaving”. Wanneer een geherconfigureerde maag het onmogelijk maakt voor deze mensen om te eten wat ze ooit aten, kunnen ze de ene verslaving inwisselen voor een andere. Als je eten wegneemt, gaan ze iets anders vinden. Eten was voordien een verslaving dat in hen schuilde.

Anatomische en fysiologische veranderingen zorgen voor nieuwe verslavingen

Een andere theorie zou zijn dat ze anatomische en fysiologische veranderingen die door de ingreep voorkomen een rol spelen. Onder andere het beloningscircuit van de hersenen zou beïnvloed worden.

Het is vooral bij alcoholmisbruik dat dit fenomeen het grootste is. Het bewijs convergeert in een duidelijke conclusie. Namelijk dat er een verhoogd risico is op alcoholproblemen, specifiek na een gastric bypass.

Andere verslavingen die men soms ziet opsteken zijn shopverslavingen, gokverslavingen en soms seksverslavingen. Dit zijn weliswaar zaken die men uiterst zeldzaam tegenkomt. Men kan dan ook niet met zekerheid zeggen dat er een link tussen beide is. Wat men wel kan zeggen over het misbruik van alcohol na een gastric bypass.

Maar zelfs ondanks dit kleine risico zijn de voordelen voor de meerderheid mensen na een maagverkleining groot.

Het is belangrijk om te weten wat de complicaties kunnen zijn na een maagverkleining. Dan kan je ervoor opletten en op waarschuwingstekens letten. Maar het zou geen reden mogen zijn om te aarzelen over de ingreep als jouw arts vindt dat het medisch noodzakelijk is dat je de ingreep ondergaat.

Nieuwe verslavingen bij Gastric Bypass

Twee van de meest voorkomende procedures zijn gastric bypass, die de inhoud van de maag verkleinen, en een maagband, waar een siliconen band rond de bovenste deel van de maag wordt geplaatst waardoor men niet meer zoveel kan eten in één keer.

Een studie die een aantal jaren geleden werd uitgevoerd op 2000 patiënten die een maagverkleining ondergingen deed een paar vaststellingen. Mensen die een alcoholprobleem kregen steeg na de ingreep naar 11% in plaats van naar 7% voor de operatie.

Van de patiënten die een drankprobleem kregen, had de helft ervan reeds een moeilijke relatie met alcohol voordien. De andere helft waren nieuwe gevallen. Het risico leek veelal te starten in het tweede jaar na de ingreep, maar niet bij een maagband. Het is namelijk zo dat deze niets verandert aan jouw verteringsstelsel.

Na een gastric bypass is het ook zo dat je sneller en hogere alcoholpieken bereikt. Mensen drinken een modeste hoeveelheid alcohol maar zijn veel sneller dronken. Hoe sneller een drugs op de hersenen werkt, hoe sterker de “beloning” van die drugs is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.