Gastric Bypass recepten

Vezels na een maagverkleining

Vezels na een maagverkleining zijn altijd moeilijk om te introduceren in je dieet. Maar hopelijk helpen we je een klein beetje vooruit met dit artikel. Als je probeert gewicht te verliezen of een bepaald gewicht te behouden, dan zijn vezels van essentieel belang in jouw eetpatroon. Er zijn voedingswaren met veel vezels, zoals groenten en fruit, vaak laag in calorieën. Deze helpen jou om eten trager te verteren, waardoor je langer een gevuld gevoel overhoudt. 

Bovendien is het vaak zo dat je langer moet kauwen op eten waar veel vezels in zitten, waardoor je lichaam de tijd krijgt om te beseffen dat je aan het eten bent en je dus sneller voldaan bent met een kleine portie. Een dieet met veel vezels is ook al gekoppeld geweest aan andere gezondheidsvoordelen zoals lagere cholesterol, betere bloedsuikerspiegelwaarden en regelmatige stoelgang. 

Types vezels

Vezels worden enkel in plantaardig voedsel teruggevonden, waaronder fruit, groenten, peulvruchten, volkoren, noten en zaden. Functionele vezels is een recenter iets dat verwijst naar synthetische vezels dat toegevoegd worden aan eten. 

Vezelbronnen

vezels na een maagverkleining
Foto door Vie Studio via Pexels

De hoeveelheid producten op de markt die toegevoegde vezels hebben is aanzienlijk gestegen de voorbije jaren. De industrie snapt dat er een stijgende vraag is naar vezelrijke voeding. Vezels kunnen aan alles toegevoegd worden, van yoghurt tot soep en vleesballetjes. Inuline is de meest voorkomende functionele vezel dat toegevoegd wordt aan voeding en kan je vaak ook terugvinden op de ingrediëntenlijst van producten. Hou wel altijd in je achterhoofd dat voeding dat van nature uit vezels bevat het beste type vezelbron is omdat je ook zal genieten van de antioxidanten, vitamines en mineralen die ermee gepaard gaan. Functionele vezels hebben niet dezelfde voordelen als vezels die je van nature uit in bepaalde voeding terugvindt. Bovendien is het vaak zo dat voeding waar vezels aan toegevoegd worden ook heel hard bewerkt zijn. 

Vezels na een maagverkleining

Na een maagverkleining is het vaak moeilijk om de juiste hoeveelheid vezels binnen te krijgen door de sterk verminderde porties voedsel die je binnenkrijgt. Een vezelsupplement of voeding met toegevoegde vezels kunnen dan wel van pas komen. Probeer om elke dag 15 gram vezels binnen te krijgen per 1000 kcal die je kan eten. 

Tips om meer vezels toe te voegen aan je dieet:

Eerst en vooral is het belangrijk dat je vezels geleidelijk aan toevoegt aan je dieet. Probeer de hoeveelheid om de week of twee weken wat te verhogen. Je vezelinname drastisch verhogen op korte termijn kan gastro intestinale symptomen veroorzaken zoals opgezwollen gevoel en gasvorming. 

  • Probeer de vezelinname de spreiden over de dag in plaats van alles in één maaltijd te persen. 
  • Eet fruit in plaats van sappen te consumeren. Fruit met veel vezels zijn frambozen, peren en vijgen. 
  • Gebruik bonen en linzen als bron van zowel vezels als eiwitten.
  • Wanneer je granen consumeert, tracht altijd naar de volkorenversie te gaan. Brobeer quinoa, bruine rijst, bulgur, volkoren pasta, bruin brood, … Mik naar een minimum van 3 à 5 gram vezels per portie. 

Heb je problemen om meer vezels in je dieet te krijgen? Praat hierover met je arts, die zal je helpen om een gebalanceerd dieet uit te werken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.