Gastric Bypass recepten

chips eten na gastric bypass

Chips eten na gastric bypass: wat je moet weten

© Chips eten na gastric bypass photo by RDNE Stock project from Pexels

Een vraag die vaak terugkomt via chat op facebook of via berichten is: “Mag ik nog chips eten na gastric bypass?”. Ik ben natuurlijk geen arts, maar die zou adviseren om dat niet te doen of althans te beperken als het echt aanvoelt als een drang. Een gastric bypass is een ingreep die een serieuze impact zal hebben op je leven. Het zal gewichtsverlies met zich meebrengen en hopelijk ook een gezonder leven. Na de operatie zijn er heel wat zaken die zullen veranderen. Je lichaam zal anders omgaan met eten, de drang naar bepaalde voedingswaren zal anders zijn en om echt resultaat te boeken zal je bepaalde veranderingen in je dieet moeten overwegen. En een daarvan zal het eten van chips zijn. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je chips wilt eten na een gastric bypass? Is het veilig? En zo ja, hoeveel kun je er dan van eten?

Wil je chips eten na een gastric bypass, dan is het belangrijk dat je weet wat er eigenlijk allemaal met je lichaam is gebeurd. Een overzicht: 

1. Het verteringsproces na een gastric bypass

Allereerst is het van belang om te begrijpen hoe de vertering verloopt na een gastric bypass. Door de operatie wordt de maag kleiner. Een deel van je dunne darm wordt omzeild waardoor je voedsel sneller door je lichaam gaat. Hierdoor verminderd de hoeveelheid calorieën die je lichaam opneemt, maar ook de voedingsstoffen. Kortom: chips eten na een gastric bypass zal anders verteerd worden.  Vergeet niet dat chips rijk zijn aan vetten en calorieën, het valt dus niet uit te sluiten dat je ook gewoon slecht bent na het eten van chips na je maagverkleining.  

2. De gevolgen van vettig voedsel

Chips bevatten veel vet, en na een gastric bypass kan het eten van vette voedingsmiddelen leiden tot onaangename symptomen. Diarree, krampen of het zogenaamde dumpingsyndroom vallen niet uit te sluiten. Dumpingsyndroom is iets waar veel mensen last van hebben na een maagverkleining. Dit fenomeen treedt op wanneer je voedsel te snel vanuit je maag naar je dunne darm gaat. Dit syndroom wordt gekenmerkt door verschillende symptomen zoals duizeligheid, zweten, misselijkheid en hartkloppingen. De eerste keer dat je hiermee geconfronteerd wordt kan best wel benauwelijk zijn. Aarzel niet om je arts te contacteren wanneer je hier last van hebt. 

3. Chips eten na gastric bypass: hoeveel en hoe vaak?

Als je na een gastric bypass toch chips wilt eten, raden we aan om met een zeer kleine hoeveelheid te beginnen. Kijk hoe je lichaam reageert op kleine hoeveelheden. Een paar chips kunnen al voldoende zijn om te zien of je lichaam er goed op reageert. Laat je niet verleiden tot meer, hoe goed het ook smaakt. Hoewel het dumpingsyndroom snel kan optreden, zal het toch nooit sneller zijn dan een handvol chips eten. Los van de negatieve gevolgen die je kan ondervinden van het eten van chips na een gastric bypass, is het belangrijk dat je hier geen gewoonte van maakt. Vergeet niet dat chips een hoge calorie- en vetgehalte heeft, en maar heel weinig voedingswaarden.

4. Gezonde alternatieven

Als je chips eten dan toch hard mist, overweeg gezondere alternatieven. In de winkel kan je tegenwoordig heel wat alternatieven vinden op basis van groenten. Zo kan je chips kopen gemaakt van zoete aardappel, bietjes of pastinaak. Deze hebben vaak een lager vetgehalte en bevatten bovendien meer vitaminen dan gewone aardappelchips. Je kan ook zelf alternatieven maken zoals deze heerlijke Parmezaanse kaaschips of tortillachips. Waar je ook voor kiest vergeet niet dat “mate” altijd het sleutelwoord is.

5. Luister naar je lichaam

Het is essentieel om na een gastric bypass goed naar je lichaam te luisteren. Als je merkt dat je van bepaalde voedingswaren niet goed bent, mijd je die best. Overleg ook met je arts, zeker in het begin. Je nieuw spijsverteringsstelsel heeft enige tijd nodig om zich aan te passen. Het is heel goed mogelijk dat je in het eerste jaar na je maagverkleining geen chips kan verdragen, maar erna wel. Doe niets waar je lichaam niet goed op reageert en overleg met je arts, daar dient die voor. 

Chips eten na gastric bypass: do or don't?

Een gastric bypass brengt een hele reeks veranderingen met zich mee. Hoe je eet en hoe je lichaam het zal verteren moet zichzelf uitwijzen. We begrijpen de verleiding om chips te eten zeker, maar let op de reactie van je lichaam. Leer je nieuw lichaam begrijpen voor je aan bepaalde drangen toegeeft. Er zijn tal van alternatieve snacks beschikbaar die je ook zullen bevredigen en die geen bijwerkingen met zich gaan meebrengen. Een goede planning, geduld en aandacht voor je lichaam zullen ervoor zorgen dat je nog altijd zal kunnen genieten, zelfs na een gastric bypass. 

chips eten na gastric bypass
© Chips eten na gastric bypass photo by Alena Shekhovtcova from Pexels

Chips eten na gastric maagverkleining: gezonde alternatieven

proteine chips

Parmezaanse kaas chips

Een gezond alternatief voor chips na een maagverkleining is deze Parmezaanse kaas chips. Ontdek hoe je dit poepsimpel receptje in een handomdraai kan maken.

tortilla chips maken

Tortilla chips

Chips eten na een gastric bypass kan ook met deze tortilla chips. Ontdek dit recept en laat je smaakpapillen een vreugdedans doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.